Mesna pogača – Recept i savjeti

Mesna pogača - Recept

Mesna pogača je savršen spoj hrskavog tijesta i sočnog nadjeva. Idealan je izbor za ručak, večeru ili posebne prilike. Osim što je zasitna i ukusna, može se prilagoditi različitim ukusima dodavanjem začina, sira ili povrća.

Mesna pogača - Recept

Mesna pogača

Isprintaj recept
Sočna, mekana i bogata pogača punjena začinjenim mljevenim mesom. Idealna za ručak, večeru ili kao glavno jelo za cijelu porodicu.
Vrsta jela Glavno jelo, Peciva
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi mesna pogača, pogača sa mesom, punjena pogača
Vrijeme pripreme 20 minutes
Vrijeme kuhanja 35 minutes
Dizanje tijesta 45 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 40 minutes
Servings 6 porcija
Calories 330

Sastojci

Za tijesto

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suhog kvasca 7 g ili 20 g svježeg
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 250 ml mlake vode
  • 3 kašike ulja

Za nadjev

  • 400 g mljevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka sitno sjeckana
  • 2 čehna bijelog luka sitno sjeckana
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašičica mljevene paprike
  • 2 kašike ulja

Za premaz

  • 1 jaje
  • 2 kašike mlijeka

Priprema

Priprema tijesta

  • U mlaku vodu dodati šećer i kvasac, promiješati i ostaviti 10 minuta da se aktivira.
  • Pomiješati brašno i so, dodati nadošli kvasac i ulje.
  • Zamijesiti mekano tijesto i ostaviti da raste 45 minuta.

Priprema nadjeva

  • Na ulju prodinstati crni i bijeli luk.
  • Dodati mljeveno meso i začine, pa pržiti 10–15 minuta.
  • Ostaviti da se nadjev potpuno ohladi.

Formiranje pogače

  • Tijesto podijeliti na dva dijela.
  • Razvaljati prvi dio i položiti u podmazan pleh.
  • Ravnomjerno rasporediti nadjev.
  • Razvaljati drugi dio tijesta i poklopiti. Spojiti rubove.

Pečenje

  • Premazati jajetom i mlijekom.
  • Peći na 200°C 30–35 minuta, dok ne porumeni.

Napomene

  • Nadjev mora biti OHLAĐEN da ne omekša tijesto.
  • Ako želite bogatiji ukus, dodajte 100 g rendanog trapista u nadjev.
  • Za mekšu pogaču – nakon pečenja prekrijte krpom.
  • Za hrskavu koricu – dodajte kašičicu putera pred kraj pečenja.
  • Može se praviti i u okruglom kalupu kao “mesna pita-kalupica”.

Pročitajte i ove recepte:

Recept za buredžike

Domaća pogača

Kako napraviti domaće tortilje: Recept

Česta pitanja o mesnoj pogači

Da li mogu napraviti tijesto unaprijed?

Da, tijesto možete napraviti ranije i čuvati u frižideru do 12 sati.

Može li se mesna pogača zamrznuti?

Da — najbolje je zamrznuti pečenu i ohlađenu, pa zagrijati prije posluživanja.

Da li mogu koristiti lisnato tijesto?

Može! Biće više kao mesna pita, ali vrlo ukusno i brže gotovo.

Šta ako mi nadjev pusti previše tečnosti?

Produžite prženje 1–2 minute ili dodajte kašiku prezle da upije vlagu.

Mogu li koristiti piletinu umjesto junetine?

Može, ali dodajte malo ulja jer je piletina suhlja.