Mesna pogača – Recept i savjeti
Mesna pogača je savršen spoj hrskavog tijesta i sočnog nadjeva. Idealan je izbor za ručak, večeru ili posebne prilike. Osim što je zasitna i ukusna, može se prilagoditi različitim ukusima dodavanjem začina, sira ili povrća.

Mesna pogača
Sočna, mekana i bogata pogača punjena začinjenim mljevenim mesom. Idealna za ručak, večeru ili kao glavno jelo za cijelu porodicu.
Sastojci
Za tijesto
- 500 g brašna
- 1 kesica suhog kvasca 7 g ili 20 g svježeg
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 250 ml mlake vode
- 3 kašike ulja
Za nadjev
- 400 g mljevenog mesa
- 1 glavica crnog luka sitno sjeckana
- 2 čehna bijelog luka sitno sjeckana
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 1 kašičica mljevene paprike
- 2 kašike ulja
Za premaz
- 1 jaje
- 2 kašike mlijeka
Priprema
Priprema tijesta
- U mlaku vodu dodati šećer i kvasac, promiješati i ostaviti 10 minuta da se aktivira.
- Pomiješati brašno i so, dodati nadošli kvasac i ulje.
- Zamijesiti mekano tijesto i ostaviti da raste 45 minuta.
Priprema nadjeva
- Na ulju prodinstati crni i bijeli luk.
- Dodati mljeveno meso i začine, pa pržiti 10–15 minuta.
- Ostaviti da se nadjev potpuno ohladi.
Formiranje pogače
- Tijesto podijeliti na dva dijela.
- Razvaljati prvi dio i položiti u podmazan pleh.
- Ravnomjerno rasporediti nadjev.
- Razvaljati drugi dio tijesta i poklopiti. Spojiti rubove.
Pečenje
- Premazati jajetom i mlijekom.
- Peći na 200°C 30–35 minuta, dok ne porumeni.
Napomene
- Nadjev mora biti OHLAĐEN da ne omekša tijesto.
- Ako želite bogatiji ukus, dodajte 100 g rendanog trapista u nadjev.
- Za mekšu pogaču – nakon pečenja prekrijte krpom.
- Za hrskavu koricu – dodajte kašičicu putera pred kraj pečenja.
- Može se praviti i u okruglom kalupu kao “mesna pita-kalupica”.
Pročitajte i ove recepte:
Recept za buredžike
Domaća pogača
Kako napraviti domaće tortilje: Recept
Česta pitanja o mesnoj pogači
Da li mogu napraviti tijesto unaprijed?
Da, tijesto možete napraviti ranije i čuvati u frižideru do 12 sati.
Može li se mesna pogača zamrznuti?
Da — najbolje je zamrznuti pečenu i ohlađenu, pa zagrijati prije posluživanja.
Da li mogu koristiti lisnato tijesto?
Može! Biće više kao mesna pita, ali vrlo ukusno i brže gotovo.
Šta ako mi nadjev pusti previše tečnosti?
Produžite prženje 1–2 minute ili dodajte kašiku prezle da upije vlagu.
Mogu li koristiti piletinu umjesto junetine?
Može, ali dodajte malo ulja jer je piletina suhlja.
