Recept za buredžike – savršen spoj hrskavog tijesta i sočnog fila, idealne za svaku priliku, bilo da su to porodični obroci ili specijalne prilike. U ovom receptu, buredžici su pripremljeni sa svježim mljevenim mesom i preliveni finim kiselim mlijekom, pavlakom i bijelim lukom, što im daje dodatnu kremastu i bogatu teksturu. Ako volite sočna i mirisna jela, sigurno ćete uživati u ovom receptu.
Sastojci za tijesto:
- 500 grama brašna
- Prstohvat soli
- 3 kašike ulja
- Voda po potrebi
Fil:
- 500 grama mljevenog mesa
- Prstohvat soli
- Prstohvat bibera
-
2 glavice crvenog luka, sitno isjeckane
Premaz za jufke:
- Malo ulja
- Malo putera
Preliv:
- 500 ml kiselog mlijeka ili jogurta
- 5-6 kašika pavlake ili kajmaka
- 4 čehna bijelog luka, sitno isjeckana
- Prstohvat soli
- Malo putera
Način pripreme:
-
Priprema tijesta: U velikoj zdjeli, stavite brašno, posolite i dodajte 3 kašike ulja. Postepeno dodajte vodu, miješajući, dok ne dobijete mekano tijesto. Umijesite ga dobro, pa ostavite da odstoji desetak minuta. Nakon toga, podijelite tijesto na 10 jednakih dijelova i oblikujte male kuglice. Ponovo ih ostavite da odstoje još desetak minuta.
-
Razvijanje jufki: Svaku kuglicu razvucite u tanke jufke, otprilike veličine malog tanjura. Ako je razvlačenje jufki problem, možete koristiti gotove jufke koje ćete samo narezati na trakice i motati.
-
Premazivanje jufki: Otopite maslo i puter, pa svaku jufku premažite ovom smjesom. Jufke složite jednu na drugu po pet komada. Ostavite ih da odstoje nekoliko minuta, a zatim ih razvijajte u pravougaoni oblik. Rezite ih na kocke dimenzija oko 6×6 cm.
-
Priprema fila: U tavi, propržite sitno isjeckani crveni luk na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso, začinite solju i biberom, i propržite sve zajedno dok meso ne postane smeđe i sočno. Ostavite da se malo ohladi.
-
Formiranje buredžika: Na svaku kocku jufke stavite malu količinu pripremljenog fila i savijte krajeve prema sredini, oblikujući male buredžike. Ponovite postupak sa preostalim jufkama i filom.
-
Pečenje: Složite buredžike u nauljenu tepsiju i stavite ih da se peku u prethodno zagrijanoj rerni na 250°C oko 10 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 220°C i pecite još oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
-
Preliv i završni dodir: U međuvremenu, pripremite preliv tako što ćete pomiješati kiselo mlijeko, pavlaku, sitno isjeckani bijeli luk, so i otopljeni puter. Kada su buredžici pečeni, prelijte ih s pripremljenim prelivom, a zatim ih još jednom premažite malo puterom. Vratite ih u rernu na još 3-4 minuta, kako bi preliv fino upio u buredžike.
Savjeti:
- Ako želite bogatiji ukus, možete u fil dodati i malo začinske paprike ili komadiće feta sira.
- Buredžike možete pripremiti unaprijed i zamrznuti, pa ih samo ispeći kad vam zatrebaju.
- Za još hrskaviji rezultat, na kraju pečenja možete staviti buredžike pod gril na nekoliko minuta.