Home » Recept za buredžike
Recept

Recept za buredžike

Recept za buredžike

Recept za buredžike – savršen spoj hrskavog tijesta i sočnog fila, idealne za svaku priliku, bilo da su to porodični obroci ili specijalne prilike. U ovom receptu, buredžici su pripremljeni sa svježim mljevenim mesom i preliveni finim kiselim mlijekom, pavlakom i bijelim lukom, što im daje dodatnu kremastu i bogatu teksturu. Ako volite sočna i mirisna jela, sigurno ćete uživati u ovom receptu.

Sastojci za tijesto:

  • 500 grama brašna
  • Prstohvat soli
  • 3 kašike ulja
  • Voda po potrebi

Fil:

  • 500 grama mljevenog mesa
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat bibera
  • 2 glavice crvenog luka, sitno isjeckane

Premaz za jufke:

  • Malo ulja
  • Malo putera

Preliv:

  • 500 ml kiselog mlijeka ili jogurta
  • 5-6 kašika pavlake ili kajmaka
  • 4 čehna bijelog luka, sitno isjeckana
  • Prstohvat soli
  • Malo putera

Način pripreme:

  1. Priprema tijesta: U velikoj zdjeli, stavite brašno, posolite i dodajte 3 kašike ulja. Postepeno dodajte vodu, miješajući, dok ne dobijete mekano tijesto. Umijesite ga dobro, pa ostavite da odstoji desetak minuta. Nakon toga, podijelite tijesto na 10 jednakih dijelova i oblikujte male kuglice. Ponovo ih ostavite da odstoje još desetak minuta.

  2. Razvijanje jufki: Svaku kuglicu razvucite u tanke jufke, otprilike veličine malog tanjura. Ako je razvlačenje jufki problem, možete koristiti gotove jufke koje ćete samo narezati na trakice i motati.

  3. Premazivanje jufki: Otopite maslo i puter, pa svaku jufku premažite ovom smjesom. Jufke složite jednu na drugu po pet komada. Ostavite ih da odstoje nekoliko minuta, a zatim ih razvijajte u pravougaoni oblik. Rezite ih na kocke dimenzija oko 6×6 cm.

  4. Priprema fila: U tavi, propržite sitno isjeckani crveni luk na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso, začinite solju i biberom, i propržite sve zajedno dok meso ne postane smeđe i sočno. Ostavite da se malo ohladi.

  5. Formiranje buredžika: Na svaku kocku jufke stavite malu količinu pripremljenog fila i savijte krajeve prema sredini, oblikujući male buredžike. Ponovite postupak sa preostalim jufkama i filom.

  6. Pečenje: Složite buredžike u nauljenu tepsiju i stavite ih da se peku u prethodno zagrijanoj rerni na 250°C oko 10 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 220°C i pecite još oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

  7. Preliv i završni dodir: U međuvremenu, pripremite preliv tako što ćete pomiješati kiselo mlijeko, pavlaku, sitno isjeckani bijeli luk, so i otopljeni puter. Kada su buredžici pečeni, prelijte ih s pripremljenim prelivom, a zatim ih još jednom premažite malo puterom. Vratite ih u rernu na još 3-4 minuta, kako bi preliv fino upio u buredžike.

  Šta je ćetenija i kako se pravi?

Savjeti:

  • Ako želite bogatiji ukus, možete u fil dodati i malo začinske paprike ili komadiće feta sira.
  • Buredžike možete pripremiti unaprijed i zamrznuti, pa ih samo ispeći kad vam zatrebaju.
  • Za još hrskaviji rezultat, na kraju pečenja možete staviti buredžike pod gril na nekoliko minuta.

Pročitajte i ove recepte:

Škembići ili tripice – recept

Recept za topu

Domaći ajvar: Najbolji recept