Isprintaj recept
Sočna, mekana i bogata pogača punjena začinjenim mljevenim mesom. Idealna za ručak, večeru ili kao glavno jelo za cijelu porodicu.
Vrsta jela Glavno jelo, Peciva
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi mesna pogača, pogača sa mesom, punjena pogača
Vrijeme pripreme 20 minutes mins
Vrijeme kuhanja 35 minutes mins
Dizanje tijesta 45 minutes mins
Ukupno vrijeme 1 hour hr 40 minutes mins
Servings 6 porcija
Calories 330
Za tijesto
- 500 g brašna
- 1 kesica suhog kvasca 7 g ili 20 g svježeg
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 250 ml mlake vode
- 3 kašike ulja
Za nadjev
- 400 g mljevenog mesa
- 1 glavica crnog luka sitno sjeckana
- 2 čehna bijelog luka sitno sjeckana
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 1 kašičica mljevene paprike
- 2 kašike ulja
Priprema tijesta
U mlaku vodu dodati šećer i kvasac, promiješati i ostaviti 10 minuta da se aktivira.
Pomiješati brašno i so, dodati nadošli kvasac i ulje.
Zamijesiti mekano tijesto i ostaviti da raste 45 minuta.
Priprema nadjeva
Na ulju prodinstati crni i bijeli luk.
Dodati mljeveno meso i začine, pa pržiti 10–15 minuta.
Ostaviti da se nadjev potpuno ohladi.
Formiranje pogače
Tijesto podijeliti na dva dijela.
Razvaljati prvi dio i položiti u podmazan pleh.
Ravnomjerno rasporediti nadjev.
Razvaljati drugi dio tijesta i poklopiti. Spojiti rubove.
-
Nadjev mora biti OHLAĐEN da ne omekša tijesto.
-
Ako želite bogatiji ukus, dodajte 100 g rendanog trapista u nadjev.
-
Za mekšu pogaču – nakon pečenja prekrijte krpom.
-
Za hrskavu koricu – dodajte kašičicu putera pred kraj pečenja.
-
Može se praviti i u okruglom kalupu kao “mesna pita-kalupica”.