Limun torta – Recept za odličan osvježavajući desert

Limun torta - Recept

Limun torta je idealan desert za tople dane ili kada poželiš nešto što nije preslatko, ali i dalje raskošno. Savršen balans između svježine citrusa i meke, sočne kore čini ovu tortu jednim od najtraženijih poslastica u ljetnom periodu. Evo recepta i savjeta;

Limun torta - Recept

Limun torta

Isprintaj recept
Osvježavajuća torta lagane strukture sa zavodljivom aromom limuna. Savršena za proljeće, ljeto ili kao lagani desert nakon bogatog obroka.
Vrsta jela desert, torta
Kuhinja domaća kuhinja, evropska kuhinja
Ključne riječi desert, lagana torta, limun torta, torta s limunom
Vrijeme pripreme 30 minutes
Vrijeme kuhanja 25 minutes
Hlađenje 2 hours
Ukupno vrijeme 2 hours 55 minutes
Servings 12 porcija
Calories 270

Potrebna oprema

  • Kalup za tortu (24 cm)
  • Mikser

Sastojci

Biskvit:

  • 4 jaja
  • 120 g šećera
  • 100 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Rendana korica jednog limuna

Krema:

  • 500 ml mlijeka
  • 2 žumanca
  • 3 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike gustina
  • Sok i korica jednog limuna
  • 100 g maslaca

Dekoracija (opciono):

  • Šlag ili slatka pavlaka
  • Tanke kriške limuna i listići mente

Priprema

Biskvit:

  • Umuti jaja i šećer dok ne posvijetle i udvostruče volumen. Dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo i limunovom koricom. Izlij u kalup i peci 20-25 minuta na 180°C. Ohladi.

Krema:

  • U mlijeku zakuhaj žumanca, šećer, vanilin šećer i gustin. Dodaj limunov sok i koricu. Miješaj dok se ne zgusne, skini s vatre i dodaj maslac. Ohladi kremu.

Slaganje:

  • Biskvit možeš prerezati na dva sloja. Na prvi sloj nanesi kremu, poklopi drugim i premaži odozgo. Ukrašavaj po želji šlagom i limunom.

Napomene

Umjesto mlijeka možeš koristiti biljno mlijeko za lakšu varijantu. Limunov sok dodaj postepeno da ne bude previše intenzivan.

Zašto volimo limun tortu?

Limun torta donosi dozu svježine koja savršeno balansira između slatkog i kiselkastog. Zahvaljujući limunovoj aromi, ovaj desert nije težak, a često se servira i rashlađen, što dodatno pojačava osjećaj osvježenja. Idealna je za rođendane, slavlja, iftare i ljetne večere.

Savjeti za bolju limun tortu

  • Koristi organski limun jer ti treba i kora i sok. Prije ribanja dobro operi i obriši.
  • Za dodatni intenzitet okusa, dodaj malo limunovog ekstrakta u kremu.
  • Biskvit se može napraviti i dan ranije, dobro zamotati i čuvati u frižideru za lakše rukovanje.

Kako čuvati ovu tortu?

Limun tortu čuvaj u frižideru, pokrivenu, do 4 dana. Najbolje je da se konzumira ohlađena, jer tada najviše dolazi do izražaja aroma limuna.

Često postavljana pitanja

Mogu li koristiti limun iz boce?
Može, ali uvijek je bolji svježi sok zbog bogatijeg okusa.

Da li je krema kisela?
Ne, ima blagu kiselkastu notu. Ako želiš jači limunov okus, dodaj malo više korice.

Može li bez maslaca?
Može, ali maslac daje kremi puniji okus i stabilnost. U tom slučaju koristi šlag za lakšu varijantu.

Recepti za torte