Go Back
Limun torta - Recept

Limun torta

Isprintaj recept
Osvježavajuća torta lagane strukture sa zavodljivom aromom limuna. Savršena za proljeće, ljeto ili kao lagani desert nakon bogatog obroka.
Vrsta jela desert, torta
Kuhinja domaća kuhinja, evropska kuhinja
Ključne riječi desert, lagana torta, limun torta, torta s limunom
Vrijeme pripreme 30 minutes
Vrijeme kuhanja 25 minutes
Hlađenje 2 hours
Ukupno vrijeme 2 hours 55 minutes
Servings 12 porcija
Calories 270

Potrebna oprema

  • Kalup za tortu (24 cm)
  • Mikser

Sastojci

Biskvit:

  • 4 jaja
  • 120 g šećera
  • 100 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Rendana korica jednog limuna

Krema:

  • 500 ml mlijeka
  • 2 žumanca
  • 3 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike gustina
  • Sok i korica jednog limuna
  • 100 g maslaca

Dekoracija (opciono):

  • Šlag ili slatka pavlaka
  • Tanke kriške limuna i listići mente

Priprema

Biskvit:

  • Umuti jaja i šećer dok ne posvijetle i udvostruče volumen. Dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo i limunovom koricom. Izlij u kalup i peci 20-25 minuta na 180°C. Ohladi.

Krema:

  • U mlijeku zakuhaj žumanca, šećer, vanilin šećer i gustin. Dodaj limunov sok i koricu. Miješaj dok se ne zgusne, skini s vatre i dodaj maslac. Ohladi kremu.

Slaganje:

  • Biskvit možeš prerezati na dva sloja. Na prvi sloj nanesi kremu, poklopi drugim i premaži odozgo. Ukrašavaj po želji šlagom i limunom.

Napomene

Umjesto mlijeka možeš koristiti biljno mlijeko za lakšu varijantu. Limunov sok dodaj postepeno da ne bude previše intenzivan.