Isprintaj recept
Sočni i mirisni jagnjeći ražnjići marinirani u maslinovom ulju, začinima i limunovom soku – idealni za roštilj i ljubitelje tradicionalnih ukusa.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja, mediteranska kuhinja
Ključne riječi jagnjeći ražnjići, jagnjetina, ražnjići, recept za roštilj, roštilj
Vrijeme pripreme 25 minutes mins
Vrijeme kuhanja 15 minutes mins
Vrijeme mariniranja 4 hours hrs
Ukupno vrijeme 4 hours hrs 40 minutes mins
Servings 4 osobe
Calories 320
- 600 g jagnjeće plećke ili buta bez kosti
- 3 kašike maslinovog ulja
- Sok od 1 limuna
- 2 čehna bijelog luka sitno isjeckana
- 1 kašičica suhog origana
- 1 kašičica majčine dušice timijan
- 1/2 kašičice dimljene paprike
- So i biber po ukusu
- 1 crvena paprika opciono, za među komade
- 1 crveni luk opciono
Jagnjetinu narežite na kocke jednake veličine, otprilike 3 cm.
U posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, bijeli luk, origano, majčinu dušicu, dimljenu papriku, so i biber.
Dodajte meso u marinadu, dobro izmiješajte, pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 4 sata.
Po želji, narežite crvenu papriku i luk na komade slične veličine kao meso.
Na štapiće nanižite naizmjenično meso i povrće.
Pecite na dobro zagrijanom roštilju ili grill tavi 12–15 minuta, okrećući ih povremeno dok ne dobiju lijepu boju i budu pečeni iznutra.
Poslužite uz somun, ajvar, kiselo mlijeko ili pečeno povrće.
-
Što duže marinirate meso, to će biti mekše i aromatičnije.
-
Ako koristite drvene štapiće, obavezno ih prethodno namočite da ne izgore na roštilju.
-
Ne preskačite limunov sok – pomaže u omekšavanju mesa i dodaje svježinu.