Parmezan uštipci su odlična kombinacija hrskave spoljašnjosti i mekanog, aromatičnog unutrašnjeg dijela. Ovi uštipci su odlična opcija za brzi doručak, užinu ili čak kao prilog uz supu, salatu ili meso. Zahvaljujući bogatom ukusu parmezana, imaju poseban miris i teksturu koji ih izdvajaju od klasičnih uštipaka. Brzo se prave i još brže nestaju sa stola – probajte ih i uvjerite se sami!
Sastojci:
(za 4 osobe)
- 200 g brašna (po mogućnosti tip 400 ili 500)
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 50 g naribanog parmezana
- 1 jaje
- 150 ml mlijeka
- 1 kašika maslinovog ulja (ili otopljenog maslaca)
- Ulje za prženje
Priprema:
1. Priprema smjese
- U jednoj zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo i so.
- Dodati naribani parmezan i promiješati.
- U posebnoj posudi umutiti jaje s mlijekom i maslinovim uljem.
2. Spajanje sastojaka
- Suhe i mokre sastojke sjediniti i miješati dok se ne dobije gusta, ali glatka smjesa.
3. Prženje uštipaka
- U tavi zagrijati dovoljno ulja na srednje jakoj vatri.
- Kašikom vaditi male porcije smjese i spuštati u vruće ulje.
- Pržiti dok ne porumene s obje strane (oko 2-3 minute po strani).
- Vaditi na papirni ubrus da upije višak ulja.
4. Serviranje
- Poslužiti tople, uz dodatak pavlake, krem sira ili umaka po izboru.
- Po želji posuti dodatnim parmezanom ili svježim peršunom.
Savjeti za savršene parmezan uštipke
- Za hrskaviju koricu – Dodajte kašiku kukuruznog brašna u smjesu.
- Za još intenzivniji okus – Dodajte malo bijelog luka u prahu ili čili pahuljica.
- Za zdraviju verziju – Možete ih peći u rerni na 200°C oko 15 minuta.
- Za bogatiji okus – Probajte kombinaciju parmezana i gaude ili dodajte malo sušenog origana.
Brzi, jednostavni i puni okusa, parmezan uštipci su idealan dodatak svakom obroku. Isprobajte ih već danas i uživajte u ovom neodoljivom hrskavom zalogaju!
Pročitajte i ove recepte: