Home » Parmezan uštipci
Recept

Parmezan uštipci

Parmezan učtipci

Parmezan uštipci su odlična kombinacija hrskave spoljašnjosti i mekanog, aromatičnog unutrašnjeg dijela. Ovi uštipci su odlična opcija za brzi doručak, užinu ili čak kao prilog uz supu, salatu ili meso. Zahvaljujući bogatom ukusu parmezana, imaju poseban miris i teksturu koji ih izdvajaju od klasičnih uštipaka. Brzo se prave i još brže nestaju sa stola – probajte ih i uvjerite se sami!

Sastojci:

(za 4 osobe)

  • 200 g brašna (po mogućnosti tip 400 ili 500)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 50 g naribanog parmezana
  • 1 jaje
  • 150 ml mlijeka
  • 1 kašika maslinovog ulja (ili otopljenog maslaca)
  • Ulje za prženje

Priprema:

1. Priprema smjese

  • U jednoj zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo i so.
  • Dodati naribani parmezan i promiješati.
  • U posebnoj posudi umutiti jaje s mlijekom i maslinovim uljem.
  Bulgur sa povrćem: Recept za zdrav i brz prilog

2. Spajanje sastojaka

  • Suhe i mokre sastojke sjediniti i miješati dok se ne dobije gusta, ali glatka smjesa.

3. Prženje uštipaka

  • U tavi zagrijati dovoljno ulja na srednje jakoj vatri.
  • Kašikom vaditi male porcije smjese i spuštati u vruće ulje.
  • Pržiti dok ne porumene s obje strane (oko 2-3 minute po strani).
  • Vaditi na papirni ubrus da upije višak ulja.

4. Serviranje

  • Poslužiti tople, uz dodatak pavlake, krem sira ili umaka po izboru.
  • Po želji posuti dodatnim parmezanom ili svježim peršunom.

Savjeti za savršene parmezan uštipke

  • Za hrskaviju koricu – Dodajte kašiku kukuruznog brašna u smjesu.
  • Za još intenzivniji okus – Dodajte malo bijelog luka u prahu ili čili pahuljica.
  • Za zdraviju verziju – Možete ih peći u rerni na 200°C oko 15 minuta.
  • Za bogatiji okus – Probajte kombinaciju parmezana i gaude ili dodajte malo sušenog origana.
  Domaća tahan halva - Recept

Brzi, jednostavni i puni okusa, parmezan uštipci su idealan dodatak svakom obroku. Isprobajte ih već danas i uživajte u ovom neodoljivom hrskavom zalogaju!

Pročitajte i ove recepte:

Čorba od karfiola

Knedle od sira