Home » Džem od šljiva: Recept za domaći džem
Recept

Džem od šljiva: Recept za domaći džem

Džem od šljiva

Domaći džem od šljiva je savršen način da sačuvate prepoznatljivo bogatstvo ukusa ovog voća i uživate u njemu tokom cijele godine. Ovaj gusti i aromatični namaz odličan je za doručak uz hljeb i maslac, kao dodatak palačinkama ili kao sastojak u raznim kolačima i desertima. Bez konzervansa i vještačkih dodataka, domaći džem od šljiva je jednostavan za pripremu i pun prirodnog ukusa.

Sastojci

  • 2 kg zrelih šljiva
  • 800 g šećera (možete smanjiti količinu po želji)
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašičica cimeta (opciono, za bogatiji ukus)

Priprema

1. Priprema šljiva

  1. Operite šljive i odstranite košpice.
  2. Isjeckajte ih na manje komade i stavite u veliku šerpu s debelim dnom.

2. Kuhanje džema

  1. Dodajte šećer preko šljiva i ostavite da odstoji 1-2 sata kako bi šljive pustile sok.
  2. Stavite šerpu na srednju vatru i miješajte dok se šećer potpuno ne otopi.
  3. Kada smjesa počne da ključa, smanjite vatru i nastavite kuhati uz povremeno miješanje.
  4. Nakon otprilike 45-60 minuta, šljive će se raspasti, a smjesa će postati gušća.
  Recept za omlet sa povrćem

3. Dodavanje završnih sastojaka

  1. Dodajte sok od limuna (pomaže u očuvanju boje i balansu ukusa).
  2. Po želji, dodajte cimet za dodatnu aromu.

4. Testiranje gustine

  1. Stavite kašičicu džema na hladan tanjir i pričekajte nekoliko sekundi.
  2. Ako se džem ne razlijeva previše i zadrži oblik, spreman je.

5. Punjenje tegli

  1. Sterilizujte staklene tegle tako što ćete ih oprati i staviti u rernu na 100°C oko 10 minuta.
  2. Vrući džem sipajte u tople tegle, zatvorite poklopcima i okrenite ih naopačke na 10 minuta kako bi se vakumirao.

Savjeti za savršen džem

  • Koristite zrele, slatke šljive – Tako će džem imati prirodnu slatkoću i manje će biti potrebe za šećerom.
  • Ne žurite s kuhanjem – Što duže džem lagano krčka, to će biti gušći i intenzivnijeg ukusa.
  • Sterilizacija tegli je ključna – Time osiguravate da džem ostane svjež mjesecima.
  Podvarak

Kako koristiti domaći džem od šljiva?

  • Namažite ga na tost ili svježi hljeb
  • Poslužite uz palačinke ili kroasane
  • Koristite kao nadjev za pite i kolače
  • Dodajte kašiku džema u jogurt ili kašu za doručak

Ovaj domaći džem od šljiva ne samo da je ukusan, već i zdravija alternativa kupovnim verzijama.

Pročitajte i ove recepte:

Kako napraviti pravi domaći kajmak

Rižoto s gljivama