Domaći džem od šljiva je savršen način da sačuvate prepoznatljivo bogatstvo ukusa ovog voća i uživate u njemu tokom cijele godine. Ovaj gusti i aromatični namaz odličan je za doručak uz hljeb i maslac, kao dodatak palačinkama ili kao sastojak u raznim kolačima i desertima. Bez konzervansa i vještačkih dodataka, domaći džem od šljiva je jednostavan za pripremu i pun prirodnog ukusa.
Sastojci
- 2 kg zrelih šljiva
- 800 g šećera (možete smanjiti količinu po želji)
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašičica cimeta (opciono, za bogatiji ukus)
Priprema
1. Priprema šljiva
- Operite šljive i odstranite košpice.
- Isjeckajte ih na manje komade i stavite u veliku šerpu s debelim dnom.
2. Kuhanje džema
- Dodajte šećer preko šljiva i ostavite da odstoji 1-2 sata kako bi šljive pustile sok.
- Stavite šerpu na srednju vatru i miješajte dok se šećer potpuno ne otopi.
- Kada smjesa počne da ključa, smanjite vatru i nastavite kuhati uz povremeno miješanje.
- Nakon otprilike 45-60 minuta, šljive će se raspasti, a smjesa će postati gušća.
3. Dodavanje završnih sastojaka
- Dodajte sok od limuna (pomaže u očuvanju boje i balansu ukusa).
- Po želji, dodajte cimet za dodatnu aromu.
4. Testiranje gustine
- Stavite kašičicu džema na hladan tanjir i pričekajte nekoliko sekundi.
- Ako se džem ne razlijeva previše i zadrži oblik, spreman je.
5. Punjenje tegli
- Sterilizujte staklene tegle tako što ćete ih oprati i staviti u rernu na 100°C oko 10 minuta.
- Vrući džem sipajte u tople tegle, zatvorite poklopcima i okrenite ih naopačke na 10 minuta kako bi se vakumirao.
Savjeti za savršen džem
- Koristite zrele, slatke šljive – Tako će džem imati prirodnu slatkoću i manje će biti potrebe za šećerom.
- Ne žurite s kuhanjem – Što duže džem lagano krčka, to će biti gušći i intenzivnijeg ukusa.
- Sterilizacija tegli je ključna – Time osiguravate da džem ostane svjež mjesecima.
Kako koristiti domaći džem od šljiva?
- Namažite ga na tost ili svježi hljeb
- Poslužite uz palačinke ili kroasane
- Koristite kao nadjev za pite i kolače
- Dodajte kašiku džema u jogurt ili kašu za doručak
Ovaj domaći džem od šljiva ne samo da je ukusan, već i zdravija alternativa kupovnim verzijama.
Pročitajte i ove recepte: