Home » Kako se kisele paprike: Recept za zimnicu
Bosanska zimnica

Kako se kisele paprike: Recept za zimnicu

Kisele paprike - Zimnica

Kisele paprike su jedan od omiljenih dodataka zimnici, donoseći osvježavajući i hrskav okus koji savršeno upotpunjuje mnoga jela. Pravilno pripremljene, kisele paprike mogu trajati mjesecima, zadržavajući svoju aromu i teksturu. U ovom receptu naučit ćete kako se kisele paprike na jednostavan način, uz savjete za najbolji rezultat.

Sastojci:

  • 2 kg paprika (babura, rog, feferoni ili kombinacija)
  • 1 l vode
  • 500 ml sirćeta
  • 3 kašike soli (krupna, nejodirana)
  • 2 kašike šećera
  • 1 glavica bijelog luka
  • 1 kašika bibera u zrnu
  • 5 lovorovih listova
  • 1 vezica peršuna (po želji)

Koraci pripreme:

  1. Priprema paprika – Operite paprike i probušite ih viljuškom kako bi bolje upile marinadu. Veće paprike možete presjeći na polovine ili četvrtine.
  2. Složite u tegle – U čiste staklene tegle slažite paprike, dodajući između slojeva bijeli luk, biber u zrnu i lovorov list.
  3. Priprema naljeva – U loncu prokuhajte vodu, dodajte sirće, so, šećer i ostavite da se malo ohladi.
  4. Prelivanje paprika – Prelijte paprike toplim naljevom, vodeći računa da budu potpuno potopljene.
  5. Pastersizacija (po želji) – Ako želite dužu trajnost, tegle možete pasterizirati tako što ih stavite u lonac s toplom vodom i zagrijavate na laganoj vatri oko 15 minuta.
  6. Ostavite da odstoje – Zatvorene tegle čuvajte na tamnom i hladnom mjestu najmanje 10-15 dana prije konzumacije.

Savjeti za savršene kisele paprike

  • Koristite čvrste i zdrave paprike kako bi ostale hrskave.
  • Dodajte ljute feferone za pikantniju varijantu.
  • Sirće poboljšava trajnost, ali ako želite blaži okus, možete smanjiti njegovu količinu i dodati malo šećera.
  • Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu kako bi paprike zadržale svježinu i teksturu.

Zanimljivost o kiselim paprikama

Jeste li znali da su kisele paprike bogate vitaminom C i probioticima? Fermentacija doprinosi očuvanju hranjivih tvari, čineći ih savršenim dodatkom ishrani tokom zime.

Priprema kiselih paprika je jednostavan proces koji donosi dugotrajan i ukusan rezultat. Slijedite ovaj recept i uživajte u domaćoj zimnici koja će obogatiti vaša jela!

Još o zimnici:

Kako se pravi turšija

Kako napraviti kiseli kupus