Home » Ćuretina u sosu od vrhnja: Recept za svaki dan
Recept

Ćuretina u sosu od vrhnja: Recept za svaki dan

Ćuretina u sosu od vrhnja - Recept

Ćuretina u sosu od vrhnja je brzo i jednostavno jelo koje se odlično slaže s pire krompirom, rižom ili tjesteninom. Kremasti sos obogaćuje sočnu ćuretinu i daje joj bogat okus. Ovo jelo je idealno za brze obroke, ali i za svečane prilike.

Sastojci

  • 500 g ćurećeg filea
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čehna bijelog luka
  • 250 ml neutralnog vrhnja za kuhanje
  • 100 ml pilećeg temeljca ili vode
  • 1 kašika maslaca
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica senfa (opciono)
  • ½ kašičice mljevene paprike
  • ½ kašičice suhog timijana
  • So i biber po ukusu
  • Peršun za dekoraciju

Priprema

  • Ćureći file isjeći na tanke trakice i začiniti solju, biberom i mljevenom paprikom.
  • U tavi zagrijati maslinovo ulje i maslac, pa dodati sitno sjeckani crni luk i bijeli luk. Dinstati dok ne omekšaju.
  • Dodati ćuretinu i pržiti na srednje jakoj vatri dok ne dobije zlatnu boju.
  • Uliti pileći temeljac, pa pustiti da lagano krčka 5 minuta.
  • Dodati vrhnje za kuhanje i senf, dobro promiješati i kuhati još 10 minuta dok se sos ne zgusne.
  • Na kraju dodati sitno sjeckani peršun i skloniti s vatre.
  Begova čorba: Klasični recept i tajne odličnog okusa

Savjet

Za dodatnu aromu može se dodati parmezan ili malo muškatnog oraščića. Ovo jelo se odlično slaže s pire krompirom, rižom ili tjesteninom.

Pročitajte i ove recepte:

Pečena ćuretina s krompirom i povrćem

Ćuretina s bulgurom i povrćem

Leća sa povrćem iz rerne