Ćuretina u sosu od vrhnja je brzo i jednostavno jelo koje se odlično slaže s pire krompirom, rižom ili tjesteninom. Kremasti sos obogaćuje sočnu ćuretinu i daje joj bogat okus. Ovo jelo je idealno za brze obroke, ali i za svečane prilike.
Sastojci
- 500 g ćurećeg filea
- 1 glavica crnog luka
- 2 čehna bijelog luka
- 250 ml neutralnog vrhnja za kuhanje
- 100 ml pilećeg temeljca ili vode
- 1 kašika maslaca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica senfa (opciono)
- ½ kašičice mljevene paprike
- ½ kašičice suhog timijana
- So i biber po ukusu
- Peršun za dekoraciju
Priprema
- Ćureći file isjeći na tanke trakice i začiniti solju, biberom i mljevenom paprikom.
- U tavi zagrijati maslinovo ulje i maslac, pa dodati sitno sjeckani crni luk i bijeli luk. Dinstati dok ne omekšaju.
- Dodati ćuretinu i pržiti na srednje jakoj vatri dok ne dobije zlatnu boju.
- Uliti pileći temeljac, pa pustiti da lagano krčka 5 minuta.
- Dodati vrhnje za kuhanje i senf, dobro promiješati i kuhati još 10 minuta dok se sos ne zgusne.
- Na kraju dodati sitno sjeckani peršun i skloniti s vatre.
Savjet
Za dodatnu aromu može se dodati parmezan ili malo muškatnog oraščića. Ovo jelo se odlično slaže s pire krompirom, rižom ili tjesteninom.