Home » Recept za piletinu u kari sosu
Recept

Recept za piletinu u kari sosu

Piletina u kari sosu - Recept

Piletina u kari sosu je savršen spoj nježnog mesa i aromatičnog sosa koji će obogatiti vašu trpezu. Ovaj recept donosi egzotične okuse Indije na jednostavan i domaći način. Idealan je za ručak ili večeru, uz dodatak riže ili svježeg hljeba.

Sastojci:

  • 500 g pilećeg filea (bijelo meso)

  • 1 glavica crvenog luka

  • 2 čehna bijelog luka

  • 200 ml pavlake za kuhanje

  • 1 kašika karija u prahu

  • 1 kašičica mljevene crvene paprike

  • So i biber po ukusu

  • Malo maslinovog ulja ili putera

  • Svježi peršun za dekoraciju (po želji)

Priprema:

  1. Priprema mesa:
    Pileći file operite, osušite i isijecite na tanke trakice ili kockice. Posolite i pobiberite po ukusu.

  2. Prženje luka:
    U dubljoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja ili putera. Dodajte sitno sjeckani crveni luk i propržite dok ne postane staklast. Dodajte zgnječeni bijeli luk i pržite još minut.

  3. Dodavanje začina:
    Umiješajte kari u prahu i mljevenu crvenu papriku. Promiješajte kratko da začini puste miris.

  4. Prženje piletine:
    Dodajte piletinu u tavu i pecite dok ne dobije zlatnu boju sa svih strana.

  5. Dodavanje pavlake:
    Kada je piletina skoro gotova, dodajte pavlaku za kuhanje. Smanjite vatru i kuhajte još 5–7 minuta dok se sos ne zgusne.

  6. Završni dodaci:
    Po potrebi dosolite i pobiberite. Po želji pospite sjeckanim svježim peršunom.

Savjet za serviranje:

Ova piletina u kari sosu odlično se slaže s kuhanom basmati rižom, pire krompirom ili svježim somunom. Ako volite malo pikantnije, dodajte prstohvat čilija u prahu.

Nutritivne vrijednosti (približno po porciji):

  • Kalorije: 350 kcal

  • Proteini: 28 g

  • Masti: 20 g

  • Ugljikohidrati: 8 g

RECPETI ZA JELA SA PILETINOM