Pečena ćuretina s krompirom i povrćem je klasično jelo koje je jednostavno za pripremu, a istovremeno bogato okusima. Savršeno je za porodični ručak ili svečane prilike. Kombinacija sočnog mesa, hrskavog krompira i pečenog povrća čini ovo jelo zdravim i zasitnim.
Sastojci
- 500 g ćurećih bataka ili filea
- 4 krompira srednje veličine
- 2 mrkve
- 1 crvena paprika
- 1 glavica crnog luka
- 4 čehna bijelog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica suhog origana
- 1 kašičica mljevene crvene paprike
- ½ kašičice majčine dušice
- So i biber po ukusu
- Sok od pola limuna
- 100 ml pilećeg temeljca ili vode
Priprema
- Ćuretinu začiniti solju, biberom, mljevenom paprikom, origanom i majčinom dušicom. Preliti maslinovim uljem i limunovim sokom, pa ostaviti da odstoji najmanje 30 minuta kako bi upila začine.
- Krompir oguliti i isjeći na krupnije komade. Mrkvu narezati na kolutove, papriku na trakice, a crni i bijeli luk sitno nasjeckati.
- Povrće staviti u dublju tepsiju, preliti s malo maslinovog ulja, dodati so, biber i promiješati. Na povrće rasporediti začinjenu ćuretinu.
- Preliti sve pilećim temeljcem i prekriti aluminijskom folijom. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.
- Skinuti foliju, pojačati temperaturu na 220°C i peći još 15 minuta dok krompir ne postane hrskav, a ćuretina lijepo porumeni.
Savjet
Za dodatnu aromu, ćuretina se može marinirati preko noći u začinima i limunovom soku. Povrće se može prilagoditi sezoni – tikvice, patlidžan ili gljive su odličan dodatak.