Home » Pečena ćuretina s krompirom i povrćem: Sočan i aromatičan obrok
Recept

Pečena ćuretina s krompirom i povrćem: Sočan i aromatičan obrok

Pečena ćuretina s krompirom - Recept

Pečena ćuretina s krompirom i povrćem je klasično jelo koje je jednostavno za pripremu, a istovremeno bogato okusima. Savršeno je za porodični ručak ili svečane prilike. Kombinacija sočnog mesa, hrskavog krompira i pečenog povrća čini ovo jelo zdravim i zasitnim.

Sastojci

  • 500 g ćurećih bataka ili filea
  • 4 krompira srednje veličine
  • 2 mrkve
  • 1 crvena paprika
  • 1 glavica crnog luka
  • 4 čehna bijelog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica suhog origana
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • ½ kašičice majčine dušice
  • So i biber po ukusu
  • Sok od pola limuna
  • 100 ml pilećeg temeljca ili vode

Priprema

  • Ćuretinu začiniti solju, biberom, mljevenom paprikom, origanom i majčinom dušicom. Preliti maslinovim uljem i limunovim sokom, pa ostaviti da odstoji najmanje 30 minuta kako bi upila začine.
  • Krompir oguliti i isjeći na krupnije komade. Mrkvu narezati na kolutove, papriku na trakice, a crni i bijeli luk sitno nasjeckati.
  • Povrće staviti u dublju tepsiju, preliti s malo maslinovog ulja, dodati so, biber i promiješati. Na povrće rasporediti začinjenu ćuretinu.
  • Preliti sve pilećim temeljcem i prekriti aluminijskom folijom. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.
  • Skinuti foliju, pojačati temperaturu na 220°C i peći još 15 minuta dok krompir ne postane hrskav, a ćuretina lijepo porumeni.
  Pečena piletina s povrćem: Sočan i ukusan obrok

Savjet

Za dodatnu aromu, ćuretina se može marinirati preko noći u začinima i limunovom soku. Povrće se može prilagoditi sezoni – tikvice, patlidžan ili gljive su odličan dodatak.

Pročitajte i ove recepte:

Ćuretina s bulgurom i povrćem

Leća sa povrćem iz rerne

Čorba od crvene leće