Home » Čokoladni brownie s trešnjama – Recept za prave sladokusce
Recept

Čokoladni brownie s trešnjama – Recept za prave sladokusce

Čokoladni brownie s trešnjama - Recept

Čokoladni brownie s trešnjama je neodoljiva kombinacija bogate tamne čokolade i sočnih trešanja, koja daje savršen balans između slatkog i blago kiselkastog okusa. Ovaj desert je jednostavan za pripremu i idealan za sve prilike – bilo da ga poslužite uz šolju kafe ili kao završnicu svečanog obroka.

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
  • 150 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 3 jaja
  • 100 g brašna
  • 30 g kakaa u prahu
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 150 g očišćenih trešanja (bez košpica)
  • 1 vanilin šećer (opciono)

Priprema:

  1. Priprema smjese – Otopiti čokoladu i maslac na pari ili laganoj vatri, pa ostaviti da se malo ohladi.
  2. Miksanje – Umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta, zatim dodati otopljenu čokoladu i maslac, lagano miješajući.
  3. Dodavanje suhih sastojaka – Prosijati brašno, kakao, prašak za pecivo i so, pa ih dodati u smjesu, miješajući dok se sve ne sjedini.
  4. Dodavanje trešanja – Lagano umiješati trešnje u tijesto tako da se ravnomjerno rasporede.
  5. Pečenje – Izliti smjesu u pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe s malo mrvica (brownie treba ostati malo sočan iznutra).
  6. Hlađenje i serviranje – Ostaviti da se ohladi prije rezanja na kocke i serviranja.
  Frape od banane

Savjeti za savršeni brownie:

  • Koristite kvalitetnu čokoladu – Bolja čokolada daje bogatiji i intenzivniji okus.
  • Ne prepeći – Brownie treba ostati malo vlažan iznutra, zato ne čekajte da bude potpuno suh.
  • Dodajte orašaste plodove – Za dodatnu teksturu možete dodati nasjeckane orahe, bademe ili lješnjake.
  • Serviranje – Odlično se slaže s kuglom sladoleda od vanilije ili laganim posipom šećera u prahu.

Posluživanje:

Čokoladni brownie s trešnjama je idealan desert uz popodnevnu kafu, ali i odličan dodatak svečanom stolu. Možete ga poslužiti topao ili hladan, uz dodatak šlaga ili voćnog preljeva.

Pročitajte i ove recepte:

Recept za domaći džem od trešanja

Knedle sa šljivama – Recept 

Pekmez od šljiva

  Čokoladni keks kolač (bez pečenja)