Čokoladni brownie s trešnjama je neodoljiva kombinacija bogate tamne čokolade i sočnih trešanja, koja daje savršen balans između slatkog i blago kiselkastog okusa. Ovaj desert je jednostavan za pripremu i idealan za sve prilike – bilo da ga poslužite uz šolju kafe ili kao završnicu svečanog obroka.
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
- 150 g maslaca
- 150 g šećera
- 3 jaja
- 100 g brašna
- 30 g kakaa u prahu
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 150 g očišćenih trešanja (bez košpica)
- 1 vanilin šećer (opciono)
Priprema:
- Priprema smjese – Otopiti čokoladu i maslac na pari ili laganoj vatri, pa ostaviti da se malo ohladi.
- Miksanje – Umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta, zatim dodati otopljenu čokoladu i maslac, lagano miješajući.
- Dodavanje suhih sastojaka – Prosijati brašno, kakao, prašak za pecivo i so, pa ih dodati u smjesu, miješajući dok se sve ne sjedini.
- Dodavanje trešanja – Lagano umiješati trešnje u tijesto tako da se ravnomjerno rasporede.
- Pečenje – Izliti smjesu u pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe s malo mrvica (brownie treba ostati malo sočan iznutra).
- Hlađenje i serviranje – Ostaviti da se ohladi prije rezanja na kocke i serviranja.
Savjeti za savršeni brownie:
- Koristite kvalitetnu čokoladu – Bolja čokolada daje bogatiji i intenzivniji okus.
- Ne prepeći – Brownie treba ostati malo vlažan iznutra, zato ne čekajte da bude potpuno suh.
- Dodajte orašaste plodove – Za dodatnu teksturu možete dodati nasjeckane orahe, bademe ili lješnjake.
- Serviranje – Odlično se slaže s kuglom sladoleda od vanilije ili laganim posipom šećera u prahu.
Posluživanje:
Čokoladni brownie s trešnjama je idealan desert uz popodnevnu kafu, ali i odličan dodatak svečanom stolu. Možete ga poslužiti topao ili hladan, uz dodatak šlaga ili voćnog preljeva.