Begova čorba: Klasični recept i tajne odličnog okusa
Begova čorba je jedno od najpoznatijih bosanskih jela, cijenjeno zbog bogatog okusa i hranjivih sastojaka. Ova tradicionalna supa priprema se s piletinom ili kombinacijom piletine i janjetine, bamijom i raznim začinima, što joj daje specifičnu aromu i teksturu. Spremili smo za vas klasični recept, tajne pripreme i savjete kako da vaša begova čorba bude odlična svaki put.
Šta je begova čorba?
Begova čorba, poznata i kao Begova supa, jedno je od jela koje se često nalazi na svečanim trpezama u Bosni i Hercegovini. Ova kremasta supa korijene vuče iz osmanske kuhinje, a vremenom je postala simbol bosanske gastronomije. Glavni sastojak je bamija, koja daje čorbi karakterističnu teksturu i blago sluzav izgled. Tradicionalno se priprema polako, s pažljivo biranim začinima kako bi se postigao bogat i pun okus.
Sastojci za begovu čorbu
- 500 g pilećeg mesa (batak, karabatak ili prsa)
- 50 g suhe bamije
- 2 mrkve
- 1 glavica crnog luka
- 1 korijen peršuna
- 1 korijen celera
- 2 kašike putera ili ulja
- 3 kašike brašna
- 1 kašika crvene mljevene paprike
- So i biber po ukusu
- Sok od pola limuna
- 1 žumanjak (opciono, za dodatnu gustoću)
- Svježi peršun za dekoraciju
Kako se pravi begova čorba?
1. Priprema bamije
Prije kuhanja, suhu bamiju potopite u toplu vodu s malo limunovog soka kako bi izgubila sluzavost. Ostavite da odstoji 30 minuta, a zatim je ocijedite i properite pod mlazom hladne vode.
2. Kuhanje mesa i povrća
Piletinu stavite u lonac s oko 1,5 litara vode, dodajte nasjeckani crni luk, mrkvu, celer i peršunov korijen. Kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša, otprilike 45 minuta. Povremeno skidajte pjenu s površine kako bi čorba bila bistra.
3. Priprema zaprške
U posebnoj tavi rastopite puter, dodajte brašno i miješajte dok ne poprimi blago zlatnu boju. Dodajte mljevenu crvenu papriku, promiješajte i postepeno dodajte malo supe iz lonca kako biste dobili glatku smjesu bez grudvica.
4. Spajanje sastojaka
Iz supe izvadite meso, usitnite ga viljuškom ili narežite na sitne komade. U supu dodajte procijeđenu bamiju i pripremljenu zapršku. Sve dobro promiješajte i kuhajte na laganoj vatri još 10-15 minuta dok se bamija potpuno ne skuha.
5. Završni koraci
Vratite usitnjeno meso u čorbu i dodajte so, biber i limunov sok po ukusu. Ako želite gušću teksturu, umiješajte žumanjak umućen s malo tople supe. Lagano promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta bez ključanja.
Nutritivne vrijednosti begove čorbe
Begova čorba je bogata proteinima, vitaminima i mineralima, što je čini odličnim izborom za jačanje imuniteta i poboljšanje probave. Prosječna porcija (250 ml) sadrži:
- Kalorije: 180 kcal
- Proteini: 15 g
- Masti: 8 g
- Ugljikohidrati: 12 g
- Vlakna: 3 g
Savjeti za savršenu Begovu čorbu
- Bamiju pravilno pripremite: Potapanje u kiselu vodu pomaže da izgubi sluzavost i omekša.
- Koristite domaću piletinu: Daje puniji i bogatiji okus čorbi.
- Lagano kuhajte: Dugotrajno kuhanje na nižoj temperaturi pomaže da svi sastojci puste svoje arome.
- Dodajte limun pri kraju: Održava svježinu okusa i pomaže pri varenju bamije.
Kako poslužiti Begovu čorbu?
Begova čorba se, kao i većina jela “na kašiku” (variva), tradicionalno poslužuje topla, uz domaći hljeb ili somun. Često se servira kao predjelo uz glavna jela na svečanim trpezama, ali može biti i kompletan obrok, posebno u zimskim danima.