Go Back
Begova čorba - Recept

Begova čorba - Recept

Isprintaj recept
Ova tradicionalna supa priprema se s piletinom ili kombinacijom piletine i janjetine, bamijom i raznim začinima, što joj daje specifičnu aromu i teksturu.
Vrsta jela čorba, predjelo, supa
Kuhinja Balkanska kuhinja, Bosanska kuhinja
Ključne riječi bamija, begova čorba, čorba, supe
Vrijeme pripreme 40 minutes
Vrijeme kuhanja 1 hour
Ukupno vrijeme 1 hour 40 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 40 minutes
Servings 4 porcije
Calories 180

Potrebna oprema

  • Lonac
  • Tava
  • Daska za sjeckanje

Sastojci

  • 500 g pilećeg mesa batak, karabatak ili prsa
  • 50 g suhe bamije
  • 2 mrkve
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 korijen peršuna
  • 1 korijen celera
  • 2 kašike putera ili ulja
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašika crvene mljevene paprike
  • So i biber po ukusu
  • Sok od pola limuna
  • 1 žumanjak opciono, za dodatnu gustoću
  • Svježi peršun za dekoraciju

Priprema

Priprema bamije:

  • Suha bamija se potopi u toplu vodu s malo limunovog soka i ostavi da odstoji 30 minuta. Nakon toga, ocijedi i operi pod mlazom hladne vode.

Kuhanje mesa i povrća:

  • Piletinu stavi u lonac s 1,5 litara vode, dodaj nasjeckani crni luk, mrkvu, celer i peršunov korijen. Kuhaj na laganoj vatri oko 45 minuta, povremeno skidajući pjenu s površine.

Priprema zaprške:

  • U tavi rastopi puter, dodaj brašno i miješaj dok ne dobije blago zlatnu boju. Dodaj crvenu mljevenu papriku i postepeno dodaj malo supe iz lonca da dobiješ glatku smjesu bez grudvica.

Spajanje sastojaka:

  • Izvadi meso iz supe, isjeckaj ili usitni viljuškom. U supu dodaj procijeđenu bamiju i zapršku. Kuhaj još 10-15 minuta dok se bamija ne skuha.

Završni koraci:

  • Vrati meso u čorbu, začini sa solju, biberom i limunovim sokom. Ako želiš gušću teksturu, umiješaj žumanjak umućen s malo tople supe. Kuhaj još nekoliko minuta bez ključanja. Dekoriši svježim peršunom i posluži.

Napomene

  • Žumanjak je opcionalan, služi za dodatnu gustoću i bogatiju teksturu.
  • Bamija se potapa kako bi se uklonila sluzavost.
  • Čorba je najbolje da se ne kuha na jakoj vatri kako bi ostala bistra.