Home » Susam – sitno zrno bogato hranjivim sastojcima
Namirnice

Susam – sitno zrno bogato hranjivim sastojcima

Susam

Susam je jedno od najstarijih uljarica na svijetu i pravo je hranjivo blago. S malim, ali snažnim sjemenkama, susam je bogat zdravim mastima, proteinima i mineralima poput kalcija i magnezijuma. Koristi se u mnogim kuhinjama širom svijeta, a može biti odličan dodatak salatama, pekarskim proizvodima, sosovima i mnogim drugim jelima.

Osnovne informacije:

Susam (Sesamum indicum) je biljka koja potiče iz Afrike i Indije, a danas se uzgaja širom svijeta. Sjemenke susama mogu biti različitih boja, od bijele, preko žute do crne, a sve su bogate zdravim masnoćama, vlaknima i vitaminima, poput vitamina B i E. Susam je izuzetno bogat kalcijumom, što ga čini korisnim za zdravlje kostiju, a poznat je i po svojim antioksidativnim svojstvima.

Upotreba u kuhinji:

Susam se koristi na mnogo načina u kuhinji. Sjemenke susama često se koriste kao dodatak pekarskim proizvodima poput hljebova, kifli i kolača, gdje im daju specifičan okus i teksturu. Takođe,  se koristi u pripremi tahinija – pastu od mljevenog susama, koja je osnova za mnoge bliskoistočne i mediteranske specijalitete, kao što je humus. Susamom se može ukrasiti salata, grickalice, a koristi se i u pripremi sosa, marinada i pržene hrane.

Čuvanje i skladištenje:

Treba ga čuvati na hladnom, suvom i tamnom mjestu. Da bi zadržao svoju svježinu i hranjive tvari, najbolje je čuvati ga u hermetički zatvorenoj posudi. Ako kupujete susam u prahu ili tahini pastu, preporučuje se čuvanje u frižideru, jer ulja u susamu mogu brzo oksidirati i izgubiti svoju svježinu na toplini. Sjemenke susama također se mogu koristiti i za pripremu susamovog ulja, koje je popularno u mnogim kuhinjama.

Zanimljivosti:

Susam je jedno od najstarijih biljnih ulja koje se koristi u ljudskoj ishrani. U mnogim kulturama, sjemenke susama se smatraju simbolom sreće i plodnosti, a u drevnim civilizacijama susam je bio cenjen zbog svojih ljekovitih svojstava. U starom Egiptu, susam je bio korišćen i kao lijek za razne bolesti, a u Indiji se često koristi u tradicionalnim jelima i u Ayurvedi.

Praktični savjet:

Kako biste uživali u svim hranjivim prednostima susama, isprobajte dodavanje prženog susama u salate, juhe i priloge. Za jači okus, sjemenke možete kratko propržiti na suvoj tavi, a možete ih i mljeti za pripremu tahinija. Takođe, dodajte susam u smoothie ili jogurt za dodatnu dozu kalcijuma i zdravih masti.