Home » Bijeli luk – prirodni antibiotik i začin u jednom
Namirnice

Bijeli luk – prirodni antibiotik i začin u jednom

Bijeli luk

Bijeli luk  je jedna od najpoznatijih ljekovitih namirnica na svijetu. Njegova upotreba u ishrani i medicini datira hiljadama godina unazad. Osim što poboljšava okus jela, bijeli luk je poznat po svojim antibakterijskim, antivirusnim i protuupalnim svojstvima.

Osnovne informacije

  • Porodica: Amaryllidaceae (zvanikovke)
  • Poreklo: Srednja Azija
  • Nutritivna vrijednost (na 100 g):
    • Kalorije: 149 kcal
    • Ugljikohidrati: 33 g
    • Proteini: 6,4 g
    • Masti: 0,5 g
    • Vlakna: 2,1 g
    • Vitamini i minerali: Vitamin C, B6, mangan, selen, kalij
  • Aktivni sastojak: Allicin (ima snažno antibiotsko djelovanje)

Upotreba u kuhinji

Bijeli luk je jedan od najčešće korištenih začina u kulinarstvu. Može se koristiti svjež, sušen, mljeven ili u obliku ulja. Evo nekoliko načina upotrebe:

  • Sirovi bijeli luk – koristi se u preljevima, umacima i salatama
  • Dinstani – osnova za mnoga jela, od supa do variva
  • Pečeni – blag i aromatičan dodatak jelima
  • U prahu – kao začin za marinade, umake i mesna jela
  • Fermentirani – crni luk koji se koristi zbog svoje slatke i blage arome
  Luk – temelj bosanske kuhinje

Čuvanje i skladištenje

Bijeli luk se najbolje čuva na hladnom, suhom i prozračnom mjestu. Cijele glavice mogu trajati nekoliko mjeseci, dok oljušteni čenovi trebaju biti u frižideru i potrošeni u roku od nekoliko dana. Mljeveni ili sušeni bijeli luk treba držati u zatvorenoj posudi na tamnom mjestu kako bi se sačuvala njegova aroma.

Zanimljivosti

  • Stari Egipćani su ga smatrali svetom biljkom i davali ga robovima za jačanje izdržljivosti.
  • Allicin, aktivni sastojak bijelog luka, aktivira se tek kada se luk zgnječi ili isjecka.
  • U narodnoj medicini koristio se za liječenje prehlade, visokog pritiska i čak kao prirodni repelent protiv insekata.
  • Miris bijelog luka može se neutralisati žvakanjem svježeg peršuna ili pijenjem mlijeka.
  Trešnja – ukusan i zdrav dodatak kolačima i džemovima

Praktični savjet

Da biste maksimalno iskoristili ljekovita svojstva bijelog luka, nakon sjeckanja ili gnječenja ostavite ga da odstoji 10-15 minuta prije termičke obrade. To omogućava enzimima da oslobode allicin, koji ima najveću zdravstvenu korist.