Home » Paradajz – nezaobilazni sastojak sosova i čorbi
Namirnice

Paradajz – nezaobilazni sastojak sosova i čorbi

Paradajz

Paradajz  je jedna od najčešće korištenih namirnica u kuhinji širom svijeta. Njegova sočnost, blago kiselkast i sladak okus čine ga idealnim sastojkom za razne sosove, čorbe, salate i druga jela. Osim što je ukusan, bogat je vitaminima i antioksidansima koji doprinose zdravlju.

Osnovne informacije

  • Porodica: Solanaceae (pomoćnice)
  • Porijeklo: Južna Amerika
  • Nutritivna vrijednost (na 100 g):
    • Kalorije: 18 kcal
    • Ugljikohidrati: 3,9 g
    • Proteini: 0,9 g
    • Masti: 0,2 g
    • Vlakna: 1,2 g
    • Vitamini i minerali: Vitamin C, K, B9 (folna kiselina), kalij, likopen (antioksidans)
  • Vrste paradajza: cherry paradajz, šljivar, beefsteak, roma paradajz

Upotreba u kuhinji

Paradajz se koristi u raznim jelima i može se konzumirati sirov, kuhan ili pečen. Najčešći načini upotrebe su:

  • Sirov – u salatama, sendvičima i hladnim predjelima
  • Kuhani– kao osnova za sosove i čorbe
  • Pečeni– koristi se za dodatnu dubinu okusa u jelima
  • Sušeni– koncentrisanog okusa, odličan za tjestenine i umake
  • Paradajz pire i pasirana paradajz – ključni sastojci za pizze, tjestenine i variva
  Krompir – od priloga do glavnog jela

Čuvanje i skladištenje paradajza

Najbolje se čuva na sobnoj temperaturi, dalje od direktnog sunca, kako bi očuvao svoju sočnost i aromu. Ako je potpuno zreo, može se staviti u frižider na kratko vrijeme, ali hladnoća može narušiti njegov okus i teksturu. Pasirani i konzervirani paradajz treba čuvati na tamnom i hladnom mjestu.

Zanimljivosti

  • Nekada je smatran otrovnim u Evropi i koristio se samo kao ukrasna biljka.
  • Sadrži likopen, snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti srca i kože.
  • Paradajz je tehnički voće, ali se u kulinarstvu tretira kao povrće.
  • Italijanska kuhinja ne bi bila ista bez paradajza, iako je on u Evropu stigao tek u 16. vijeku.

Praktični savjet

Ako želite olakšati guljenje paradajza, zarežite koru u obliku slova „X“ na donjoj strani i kratko ga potopite u vrelu vodu. Nakon nekoliko sekundi, kožica će se lako skidati.

  Krastavac – svježina u svakom zalogaju