Home » Kupus – baza za sarme i salate
Namirnice

Kupus – baza za sarme i salate

Kupus

Kupus  je povrće bogato vlaknima, vitaminima i antioksidansima. Njegova svestranost omogućava pripremu u različitim oblicima, bilo da se koristi svjež u salatama ili fermentiran i kuhan u tradicionalnim jelima poput sarmi i variva.

Osnovne informacije

  • Porodica: Brassicaceae (krstašice)
  • Poreklo: Mediteran i zapadna Evropa
  • Nutritivna vrijednost (na 100 g):
    • Kalorije: 25 kcal
    • Ugljikohidrati: 5,8 g
    • Proteini: 1,3 g
    • Masti: 0,1 g
    • Vlakna: 2,5 g
    • Vitamini i minerali: Vitamin C, K, B6, folna kiselina, kalij
  • Vrste kupusa: bijeli, crveni, kineski, kelj

Upotreba kupusa u kuhinji

Kupus se može pripremati na različite načine:

  • Svjež– koristi se u salatama, najčešće s octom, solju i uljem
  • Kiseli– neizostavan sastojak sarmi, ali i odličan kao prilog
  • Kuhani– dodaje se varivima i supama za bogat okus
  • Prženi– popularan u azijskoj kuhinji
  • Pečeni– aromatičan prilog uz mesna jela
  Vanilija – neizostavan dodatak kolačima

Čuvanje i skladištenje

Cijele glavice kupusa mogu trajati i do nekoliko sedmica ako se čuvaju na hladnom i suhom mjestu. Nakon rezanja, najbolje ih je zamotati u plastičnu foliju i čuvati u frižideru. Kiseli kupus treba držati u staklenim ili plastičnim posudama u salamuri kako bi zadržao svoju teksturu i okus.

Zanimljivosti

  • Kupus se koristi u narodnoj medicini za ublažavanje upala i probavnih tegoba.
  • Kiseli kupus je bogat probioticima koji poboljšavaju zdravlje crijeva.
  • Tokom istorije, kupus je bio glavni izvor vitamina C za mornare koji su dugo putovali.
  • Crveni kupus mijenja boju u zavisnosti od pH vrijednosti jela – može biti ljubičast, plav ili crven.

Praktični savjet

Ako želite da vam sarme budu mekane i ukusne, listove kupusa prije motanja možete kratko prokuhati ili zamrznuti na nekoliko sati kako bi omekšali i postali lakši za oblikovanje.

  Šljiva - Osnova za pekmez i razne kolače