Home » Jabuka – kraljica domaćih kolača
Namirnice

Jabuka – kraljica domaćih kolača

Jabuke

Jabuka je jedna od najomiljenijih i najrasprostranjenijih voćki na svijetu. Bogata je vlaknima, vitaminima i antioksidansima, a njen sočan i osvježavajući okus čini je idealnim sastojkom za razne slastice i kolače.

Osnovne informacije

  • Latinski naziv: Malus domestica
  • Porijeklo: Srednja Azija
  • Glavne hranjive vrijednosti:
    • Vitamin C
    • Dijetalna vlakna
    • Antioksidansi (flavonoidi i polifenoli)
    • Nizak sadržaj kalorija
  • Sezona: Dostupna tokom cijele godine, ali najkvalitetnije su u jesen.

Upotreba u kuhinji

Jabuka se koristi u brojnim receptima, a posebno je omiljena u pripremi domaćih kolača. Može se koristiti svježa, pečena, kuhana ili sušena. Najpoznatiji recepti s jabukama uključuju:

  • Pite i štrudle
  • Kolače s cimetom
  • Pekmez i džem
  • Kompote i sokove
  • Salate i slane kombinacije s orašastim plodovima

Za bolji okus kolača, jabuke se često kombinuju s cimetom, orašastim plodovima i medom.

  Paprika – od svježe salate do suhog začina

Čuvanje i skladištenje

Jabuke se najbolje čuvaju na hladnom i tamnom mjestu. Idealna temperatura za skladištenje je između 0 i 4°C.

  • Način čuvanja: u frižideru u papirnoj kesi ili na tamnom i prozračnom mjestu.
  • Izbjegavati skladištenje pored drugog voća: Jabuke ispuštaju etilen, koji ubrzava sazrijevanje drugih plodova.
  • Dugotrajnije skladištenje: Jabuke se mogu zamrznuti nakon što se prethodno narežu i prelivene limunovim sokom.

Popularni recepti s jabukama

Jabuke su osnova mnogih tradicionalnih i modernih deserata. Najpoznatiji su pite od jabuka, klasične štrudle, sočni kolači s jabukama i cimetom, domaći džem od jabuka, jabuke u šlafroku, kao i razni kompoti i sokovi. Također, jabuka se koristi i u pripremi zdravih smoothieja i salata, dodajući prirodnu slatkoću i svježinu.

Zanimljivosti

  • Postoji preko 7.500 sorti jabuka širom svijeta.
  • Jabuka sadrži 85% vode, što je čini odličnim voćem za hidrataciju.
  • Smatra se da jedna jabuka dnevno može doprinijeti očuvanju zdravlja srca i smanjenju rizika od dijabetesa.
  • Najveća jabuka na svijetu težila je 1,8 kg i uzgojena je u Japanu.
  Šljiva - Osnova za pekmez i razne kolače

Praktični savjet

Ako želite spriječiti da narezane jabuke potamne, poprskajte ih limunovim sokom. Ovo ne samo da će sačuvati njihovu svježinu, već će im dodati i blago osvježavajuću aromu.