Jabuka je jedna od najomiljenijih i najrasprostranjenijih voćki na svijetu. Bogata je vlaknima, vitaminima i antioksidansima, a njen sočan i osvježavajući okus čini je idealnim sastojkom za razne slastice i kolače.
Osnovne informacije
- Latinski naziv: Malus domestica
- Porijeklo: Srednja Azija
- Glavne hranjive vrijednosti:
- Vitamin C
- Dijetalna vlakna
- Antioksidansi (flavonoidi i polifenoli)
- Nizak sadržaj kalorija
- Sezona: Dostupna tokom cijele godine, ali najkvalitetnije su u jesen.
Upotreba u kuhinji
Jabuka se koristi u brojnim receptima, a posebno je omiljena u pripremi domaćih kolača. Može se koristiti svježa, pečena, kuhana ili sušena. Najpoznatiji recepti s jabukama uključuju:
- Pite i štrudle
- Kolače s cimetom
- Pekmez i džem
- Kompote i sokove
- Salate i slane kombinacije s orašastim plodovima
Za bolji okus kolača, jabuke se često kombinuju s cimetom, orašastim plodovima i medom.
Čuvanje i skladištenje
Jabuke se najbolje čuvaju na hladnom i tamnom mjestu. Idealna temperatura za skladištenje je između 0 i 4°C.
- Način čuvanja: u frižideru u papirnoj kesi ili na tamnom i prozračnom mjestu.
- Izbjegavati skladištenje pored drugog voća: Jabuke ispuštaju etilen, koji ubrzava sazrijevanje drugih plodova.
- Dugotrajnije skladištenje: Jabuke se mogu zamrznuti nakon što se prethodno narežu i prelivene limunovim sokom.
Popularni recepti s jabukama
Jabuke su osnova mnogih tradicionalnih i modernih deserata. Najpoznatiji su pite od jabuka, klasične štrudle, sočni kolači s jabukama i cimetom, domaći džem od jabuka, jabuke u šlafroku, kao i razni kompoti i sokovi. Također, jabuka se koristi i u pripremi zdravih smoothieja i salata, dodajući prirodnu slatkoću i svježinu.
Zanimljivosti
- Postoji preko 7.500 sorti jabuka širom svijeta.
- Jabuka sadrži 85% vode, što je čini odličnim voćem za hidrataciju.
- Smatra se da jedna jabuka dnevno može doprinijeti očuvanju zdravlja srca i smanjenju rizika od dijabetesa.
- Najveća jabuka na svijetu težila je 1,8 kg i uzgojena je u Japanu.
Praktični savjet
Ako želite spriječiti da narezane jabuke potamne, poprskajte ih limunovim sokom. Ovo ne samo da će sačuvati njihovu svježinu, već će im dodati i blago osvježavajuću aromu.