Iftarski recepti za 6. dan ramazana
Recepti za 6. dan ramazana donose obrok koji spaja lagano, utješno predjelo i bogato, porodično glavno jelo. Pileća supa sa knedlama lijepo pripremi stomak nakon posta, pečena teletina s pekarskim krompirom daje jači, domaći okus, a kadaif s orasima donosi onu klasičnu slatkoću koju mnogi vole u ramazanu. Kao dodatni prijedlog, mesna pogača upotpunjuje meni i daje mogućnost da trpezu obogatiš još jednim toplim zalogajem.
🥣 Predjelo – Pileća supa sa knedlama
🔗 Recept za pileću supu s knedlama
Pileća supa sa knedlama je nježna, hranjiva i dobrodošla na iftaru. Lako se vari, zagrijava organizam i vraća prvu dozu energije nakon posta. Knedle joj daju posebnu mekoću koju mnogi vole.
Nutritivni mini-tip: Odlična je za nadoknadu tečnosti i elektrolita nakon dugog dana.
🍛 Glavno jelo – Pečena teletina s pekarskim krompirom
🔗 Recept za pečenu teletinu s krompirom
Pečena teletina s pekarskim krompirom je pravo porodično jelo — mirisno, nježno i uvijek dobro prihvaćeno na trpezi. Teletina ostaje mekana, a krompir upija sve sokove, pa je obrok bogat, ali ne pretežak.
Nutritivni mini-tip: Teletina je laganija od junetine i odličan je izvor proteina poslije posta.
🍰 Desert – Kadaif sa orasima
Kadaif sa orasima je jedan od najprepoznatljivijih ramazanskih deserta. Hrskav, mirisan i uvijek rado poslužen, donosi finu kombinaciju orasaste arome i sirupaste sočnosti.
Nutritivni mini-tip: Orasi daju zdrave masnoće i energiju, pa je ovaj desert bolja opcija od mnogih teških kolača.
⭐ Recept plus – Mesna pogača
Mesna pogača je zasitan dodatak koji se odlično uklapa uz teletinu ili može poslužiti kao mali samostalni zalogaj nakon supe. Meka je, aromatična i privlačna, posebno kada se posluži topla.
Nutritivni mini-tip: Kombinacija tijesta i mesa daje sporije otpuštanje energije, što dobro prija nakon iftara.
🌙 Savjet dana
Ako osjetiš težinu nakon glavnog jela, kratka šetnja od 5–10 minuta može pomoći probavi i spriječiti osjećaj nadutosti.
❓ Česta pitanja
Da, možeš ih formirati ranije i držati u frižideru do kuhanja.
Ako se lako odvaja viljuškom i krompir je upio sokove, jelo je spremno.
U manjim porcijama sasvim lijepo paše nakon toplog obroka, posebno kad se pripremi s umjerenom količinom sirupa.
Da, mnogi je upravo tako i poslužuju jer daje više ukusa i jači zalogaj.
Odlično ide uz teletinu, variva i sve vrste čorbi.
