Čupavci – Recept za poslasticu sa čokoladom i kokosom
Čupavci su klasičan, domaći kolač koji spaja mekani biskvit, bogatu čokoladnu glazuru i mirisni kokos. Ovo je jedan od najomiljenijih tradicionalnih kolača na Balkanu, a jednostavna priprema i savršena kombinacija okusa čine ga idealnim za porodična okupljanja, rođendane i blagdane. Mekani, sočni i bogati – čupavci uvijek nestanu u roku od nekoliko minuta.

Čupavci – recept
Potrebna oprema
- zdjela
- Mikser
- Pleh
- Papir za pečenje
Sastojci
Za biskvit:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 200 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- Prstohvat soli
Za preliv:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 g maslaca
- 2 kašičice mlijeka
Za dekoraciju:
- 100 g kokosa
Priprema
Priprema biskvita
- Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
- Dodajte mlijeko i ulje, pa promiješajte.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Suhe sastojke dodajte mokrim i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Pečenje biskvita
- Pleh obložite papirom za pečenje i ulijte smjesu.
- Pecite 25 minuta na 180°C, dok ne porumeni i postane čvrst na dodir.
- Ostavite da se potpuno ohladi.
Priprema preliva
- Na laganoj vatri otopite čokoladu i maslac uz stalno miješanje.
- Dodajte mlijeko i miješajte dok ne dobijete glatku glazuru.
Formiranje čupavaca
- Ohlađeni biskvit narežite na kocke jednake veličine.
- Svaku kocku umačite u čokoladni preliv pa u kokos.
- Ponavljajte dok sve kocke ne obradite.
Serviranje
- Složite kolačiće na tanjir i ostavite da se stisnu.
- Poslužite hladne ili sobne temperature.
Napomene
- Malo jogurta u biskvitu daje još mekšu strukturu.
- Za vegansku verziju koristite biljno mlijeko i margarin.
- Dodajte orahe ili lješnjake u tijesto za bogatiji okus.
- Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 5 dana.
Pročitajte i ove recepte:
Domaća tahan halva – Recept
Paša lokum – Recept
Recept za ružice – Tradicionalni bosanski kolač
Recepti za torte koje svi traže
Česta pitanja o čupavcima
Najčešće je razlog što nije potpuno ohlađen – obavezno ga ohladite prije rezanja.
Da, tamna čokolada daje intenzivniji, manje sladak okus.
Kocke treba dobro natopiti čokoladnim preljevom – ako je preliv pregust, dodajte još malo mlijeka.
Mogu 1 dan, ali se preporučuje čuvanje u frižideru za svježinu.
Da – zamrznite ih u kutiji, odvojene papirom, i mogu trajati do 2 mjeseca.
