Čupavci – Recept za poslasticu sa čokoladom i kokosom

Čupavci Recept

Čupavci su klasičan, domaći kolač koji spaja mekani biskvit, bogatu čokoladnu glazuru i mirisni kokos. Ovo je jedan od najomiljenijih tradicionalnih kolača na Balkanu, a jednostavna priprema i savršena kombinacija okusa čine ga idealnim za porodična okupljanja, rođendane i blagdane. Mekani, sočni i bogati – čupavci uvijek nestanu u roku od nekoliko minuta.

Čupavci Recept

Čupavci – recept

Isprintaj recept
Mekani, sočni domaći čupavci sa biskvitom, čokoladnim preljevom i kokosom – klasik domaće kuhinje.
Vrsta jela desert, kolači
Kuhinja Balkanska kuhinja, tradicionalna kuhinja
Ključne riječi brzi čokoladni kolač, čupavci recept, domaći čupavci, kokos kolači, tradicionalni kolači
Vrijeme pripreme 20 minutes
Vrijeme kuhanja 25 minutes
Ukupno vrijeme 45 minutes
Servings 20 komada
Calories 210

Potrebna oprema

  • zdjela
  • Mikser
  • Pleh
  • Papir za pečenje

Sastojci

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli

Za preliv:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 100 g maslaca
  • 2 kašičice mlijeka

Za dekoraciju:

  • 100 g kokosa

Priprema

Priprema biskvita

  • Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
  • Dodajte mlijeko i ulje, pa promiješajte.
  • U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
  • Suhe sastojke dodajte mokrim i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Pečenje biskvita

  • Pleh obložite papirom za pečenje i ulijte smjesu.
  • Pecite 25 minuta na 180°C, dok ne porumeni i postane čvrst na dodir.
  • Ostavite da se potpuno ohladi.

Priprema preliva

  • Na laganoj vatri otopite čokoladu i maslac uz stalno miješanje.
  • Dodajte mlijeko i miješajte dok ne dobijete glatku glazuru.

Formiranje čupavaca

  • Ohlađeni biskvit narežite na kocke jednake veličine.
  • Svaku kocku umačite u čokoladni preliv pa u kokos.
  • Ponavljajte dok sve kocke ne obradite.

Serviranje

  • Složite kolačiće na tanjir i ostavite da se stisnu.
  • Poslužite hladne ili sobne temperature.

Napomene

  • Malo jogurta u biskvitu daje još mekšu strukturu.
  • Za vegansku verziju koristite biljno mlijeko i margarin.
  • Dodajte orahe ili lješnjake u tijesto za bogatiji okus.
  • Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 5 dana.

Pročitajte i ove recepte:

Domaća tahan halva – Recept

Paša lokum – Recept

Recept za ružice – Tradicionalni bosanski kolač

Recepti za torte koje svi traže

Česta pitanja o čupavcima

Zašto se biskvit raspada prilikom rezanja?

Najčešće je razlog što nije potpuno ohlađen – obavezno ga ohladite prije rezanja.

Mogu li koristiti tamnu čokoladu?

Da, tamna čokolada daje intenzivniji, manje sladak okus.

Zašto se kokos ne lijepi dobro?

Kocke treba dobro natopiti čokoladnim preljevom – ako je preliv pregust, dodajte još malo mlijeka.

Mogu li čupavci stajati van frižidera?

Mogu 1 dan, ali se preporučuje čuvanje u frižideru za svježinu.

Mogu li se čupavci zamrznuti?

Da – zamrznite ih u kutiji, odvojene papirom, i mogu trajati do 2 mjeseca.