Tradicionalne gurabije – jednostavan recept za prhke kolačiće

Gurabije - Recept

Gurabije su jedan od najpoznatijih tradicionalnih bosanskih kolača – jednostavne, mirisne i nevjerovatno prhke. Prave se od nekoliko osnovnih sastojaka, a tajna njihove posebne strukture je u domaćem maslu i kratkom pečenju. Ove mekane poslastice često se povezuju s djetinjstvom i starinskom bosanskom kuhinjom, a njihov neodoljivi miris limuna i masla vraća u neka lijepa vremena. Idealne su uz kahvu, čaj ili kao mali slatki zalogaj u svako doba dana.

Gurabije - Recept

Gurabije – tradicionalni recept

Isprintaj recept
Prhke i mirisne domaće gurabije od masla, limuna i kocke šećera u sredini – tradicionalni bosanski kolač koji se topi u ustima.
Vrsta jela desert, kolači
Kuhinja Balkanska kuhinja
Ključne riječi bosanski kolači, gurabije, gurabije recept, prhki kolači, tradicionalne gurabije
Vrijeme pripreme 20 minutes
Vrijeme kuhanja 20 minutes
Ukupno vrijeme 40 minutes
Servings 20 komada
Calories 150

Sastojci

(Mjera: 1 šolja = 200 ml)

  • 3 jajeta
  • 1 čaša istopljenog domaćeg masla
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša jogurta
  • Rendana korica jednog limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 –5 šolja brašna po potrebi
  • Kocke šećera za punjenje

Priprema

Priprema smjese

  • U većoj zdjeli umutite jaja ručno viljuškom ili ručnom mutilicom.
  • Dodajte šećer i vanilin šećer i kratko promiješajte.

Dodavanje tečnih sastojaka

  • Dodajte jogurt, istopljeno maslo i koricu limuna.
  • Sve dobro sjedinite da se dobije glatka smjesa.

Formiranje tijesta

  • U posebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
  • Postepeno dodajte suhe sastojke u smjesu i mijesite rukom.
  • Mijesite dok tijesto ne postane mekano i glatko kao za hurmašice.

Oblikovanje gurabija

  • Od tijesta pravite male loptice.
  • Svaku blago spljoštite i u sredinu stavite kocku šećera.
  • Lagano zatvorite tijestom.

Pečenje

  • Složite gurabije na pleh obložen papirom za pečenje.
  • Pecite na 250°C oko 5 minuta, zatim smanjite na 150°C i pecite još 10–15 minuta dok blago ne porumene.

Serviranje

  • Ostavite ih da se ohlade prije posluživanja.
  • Poslužite uz kahvu, čaj ili kao desert poslije ručka.

Video

Napomene

  • Domaće maslo daje autentičan okus i miris.
  • Ne mijesite tijesto predugo – treba ostati mekano i nježno.
  • Kocka šećera u sredini daje tradicionalni „gric“ efekat.
  • Po želji pospite šećerom u prahu ili umočite rub u čokoladu.

Pročitajte i ove recepte:

Recept za šape

Recept za prhke lokume

Recept za vanilice

Česta pitanja o gurabijama

Mogu li koristiti puter umjesto masla?

Može, ali domaće maslo daje puno bolju aromu i prhkost.

Zašto se gurabije nekad previše raspu?

Najčešće jer je tijesto premekano – dodajte malo više brašna dok ne bude podatno.

Mogu li se gurabije praviti bez kocke šećera?

Naravno, ali kocka daje tradicionalni šmek koji ih čini posebnim.

Kako da znam da su pečene?

Kada dobiju blago rumenu boju i ostanu mekane iznutra, spremne su.

Mogu li se gurabije zamrznuti?

Da – najbolje ih je zamrznuti nakon hlađenja i kasnije kratko podgrijati.