Špagete sa piletinom i brokulom

Špagete sa piletinom i brokulom - Recept

Ako tražite ukusan i hranjiv ručak i brzi recept, špagete sa piletinom i brokulom su pravi izbor. Kombinacija nježne piletine, svježe brokule i špageta u laganom sosu stvara balansiran obrok koji će vas zasititi i obradovati okusom.

Sastojci:

  • 300 g špageta
  • 200 g pilećeg filea (bijelo meso)
  • 200 g brokule (svježe ili zamrznute)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 čehno bijelog luka
  • So, biber
  • Prstohvat muskatnog oraščića (opcionalno)
  • 100 ml pavlake za kuhanje
  • 50 g rendanog parmezana ili drugog tvrdog sira
  • Svježi peršun za dekoraciju

Priprema:

  • U velikoj šerpi skuhajte špagete u posoljenoj vodi prema uputama na pakovanju. Ocijedite i ostavite sa strane. Sačuvajte malo vode od kuhanja.
  • Brokulu kratko prokuhajte (3-4 minute) u slanoj vodi, ili je blanširajte. Ocijedite i ostavite sa strane.
  • Na tavi zagrijte maslinovo ulje i propržite sitno sjeckani bijeli luk.
  • Dodajte piletinu narezanu na trakice ili kockice, posolite, pobiberite i pržite dok ne porumeni sa svih strana (oko 6–8 minuta).
  • Dodajte pavlaku za kuhanje i malo vode od kuhanja špageta ako želite rjeđi sos.
  • Umiješajte brokulu i sve zajedno kuhajte još par minuta dok se okusi ne povežu.
  • Dodajte kuhane špagete u tavu i sve dobro promiješajte. Po potrebi dodatno začinite.
  • Pospite rendanim parmezanom i sjeckanim peršunom prije posluživanja.

Savjeti za dodatni okus:

  • Umjesto pavlake za kuhanje, možete koristiti lagani bijeli bešamel sos ako želite manje masnoće.
  • Za jaču aromu dodajte malo limunove kore ili nekoliko kapi limunovog soka pred kraj kuhanja.
  • Brokulu možete zamijeniti tikvicom ili špinatom, ako je nemate pri ruci.

Nutricionistički savjet:

Ovo jelo je odličan izvor proteina i vlakana, zahvaljujući piletini i brokuli. Ako koristite integralne špagete, povećavate unos složenih ugljikohidrata koji duže drže sitost. Idealno za balansiran ručak ili večeru.

Prijedlog za serviranje:

Servirajte uz čistu supu od povrća kao predjelo ili uz laganu sezonsku salatu. Ovaj recept je odličan i za pripremu unaprijed – može se podgrijati bez gubitka okusa.

Pogledajte još:

Jela sa tjesteninom