Špagete sa piletinom i brokulom

Ako tražite ukusan i hranjiv ručak i brzi recept, špagete sa piletinom i brokulom su pravi izbor. Kombinacija nježne piletine, svježe brokule i špageta u laganom sosu stvara balansiran obrok koji će vas zasititi i obradovati okusom.
Sastojci:
- 300 g špageta
- 200 g pilećeg filea (bijelo meso)
- 200 g brokule (svježe ili zamrznute)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 čehno bijelog luka
- So, biber
- Prstohvat muskatnog oraščića (opcionalno)
- 100 ml pavlake za kuhanje
- 50 g rendanog parmezana ili drugog tvrdog sira
- Svježi peršun za dekoraciju
Priprema:
- U velikoj šerpi skuhajte špagete u posoljenoj vodi prema uputama na pakovanju. Ocijedite i ostavite sa strane. Sačuvajte malo vode od kuhanja.
- Brokulu kratko prokuhajte (3-4 minute) u slanoj vodi, ili je blanširajte. Ocijedite i ostavite sa strane.
- Na tavi zagrijte maslinovo ulje i propržite sitno sjeckani bijeli luk.
- Dodajte piletinu narezanu na trakice ili kockice, posolite, pobiberite i pržite dok ne porumeni sa svih strana (oko 6–8 minuta).
- Dodajte pavlaku za kuhanje i malo vode od kuhanja špageta ako želite rjeđi sos.
- Umiješajte brokulu i sve zajedno kuhajte još par minuta dok se okusi ne povežu.
- Dodajte kuhane špagete u tavu i sve dobro promiješajte. Po potrebi dodatno začinite.
- Pospite rendanim parmezanom i sjeckanim peršunom prije posluživanja.
Savjeti za dodatni okus:
- Umjesto pavlake za kuhanje, možete koristiti lagani bijeli bešamel sos ako želite manje masnoće.
- Za jaču aromu dodajte malo limunove kore ili nekoliko kapi limunovog soka pred kraj kuhanja.
- Brokulu možete zamijeniti tikvicom ili špinatom, ako je nemate pri ruci.
Nutricionistički savjet:
Ovo jelo je odličan izvor proteina i vlakana, zahvaljujući piletini i brokuli. Ako koristite integralne špagete, povećavate unos složenih ugljikohidrata koji duže drže sitost. Idealno za balansiran ručak ili večeru.
Prijedlog za serviranje:
Servirajte uz čistu supu od povrća kao predjelo ili uz laganu sezonsku salatu. Ovaj recept je odličan i za pripremu unaprijed – može se podgrijati bez gubitka okusa.
Pogledajte još: