Go Back
Somun - Recept

Recept za somun

Isprintaj recept
Brz i jednostavan recept za mekani, prozračni somun s karakterističnim uzorkom — idealan uz ćevape i sva jela sa roštilja.
Vrsta jela Peciva, tijesto
Kuhinja Bosanska kuhinja
Ključne riječi bosanski somun, domaći somun, lepina, recept za somun, somun
Vrijeme pripreme 20 minutes
Vrijeme kuhanja 10 minutes
Ukupno vrijeme 30 minutes
Servings 4 komada
Calories 240

Potrebna oprema

  • Velika zdjela
  • Pleh

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna tip 500 ili 850
  • 300 ml mlake vode
  • 1 kesica suhog kvasca 7 g ili 20 g svježeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika jogurta opcionalno, za dodatnu mekoću
  • Malo brašna za posipanje

Priprema

Aktivacija kvasca

  • Svježi kvasac rastopiti u malo mlake vode uz dodatak šećera i kašičice brašna. Ostaviti 5–10 minuta da zapjeni. Suhi kvasac ide direktno u brašno.

Miješenje tijesta

  • U zdjeli pomiješati brašno i so.
  • Dodati aktivirani kvasac i mlaku vodu, pa mijesiti dok tijesto ne postane mekano i elastično (10–15 minuta).
  • Dodati ulje i kratko premijesiti.
  • Pokriti i ostaviti da se diže 60 minuta.

Oblikovanje somuna

  • Nadošlo tijesto premjestiti na pobrašnjenu površinu i podijeliti na 4–6 dijelova.
  • Svaki dio oblikovati u lopticu, pa lagano spljoštiti u okrugli ili ovalni oblik debljine oko 1 cm.
  • Pokriti i ostaviti da odmara još 15–20 minuta.

Pravljenje mrežastog uzorka

  • Prstima ili kašikom nježno utisnuti karakterističan mrežasti uzorak po površini somuna.
  • Po želji premazati lagano vodom.

Pečenje

  • Rernu zagrijati na 250°C i ubaciti pleh da se dobro zagrije.
  • Prebaciti somune na vreo pleh i peći 7–10 minuta, dok se napuhnu i porumene.
  • Po želji, zamotati u krpu 5 minuta nakon pečenja za mekši rezultat.

Napomene

  • Somun voli visoku temperaturu, zato dobro zagrij rernu.
  • Jogurt u tijestu daje dodatnu mekoću i elastičnost.
  • Previše brašna čini somun tvrdim — dodaj ga samo koliko treba da tijesto ne bude ljepljivo.
  • Ako imaš kamen za pizzu, rezultat će biti još autentičniji.