Recept za piletinu u umaku od senfa i vrhnja

Tražiš jednostavan, a izuzetno kremast i aromatičan obrok od piletine? Recept za piletinu u umaku je odličan izbor za ručak ili večeru koji će oduševiti cijelu porodicu. Ovaj recept se brzo priprema, a rezultat je nježno meso obavijeno bogatim, ali blagim umakom s blagim pikantnim notama senfa.
Sastojci:
-
500 g pilećeg filea (bijelo meso)
-
1 kašika maslinovog ulja
-
1 kašika putera
-
1 manja glavica crvenog luka
-
2 čehna bijelog luka
-
150 ml vrhnja za kuhanje
-
1–2 kašičice senfa (dijon ili obični)
-
So i biber po ukusu
-
Prstohvat suhog timijana ili peršuna (po želji)
-
Malo limunovog soka (opcionalno)
Priprema:
-
Pripremi piletinu
Pileći file očisti i isijeci na manje šnicle ili trakice. Posoli i pobiberi s obje strane. -
Zapeči meso
U tavi zagrij maslinovo ulje i puter. Dodaj piletinu i prži na srednje jakoj vatri dok ne dobije zlatnu boju (oko 5–7 minuta). Izvadi je iz tave i ostavi sa strane. -
Pripremi umak
U istu tavu dodaj sitno sjeckani crveni i bijeli luk. Pirjaj nekoliko minuta dok ne omekšaju. -
Dodaj senf i vrhnje
Ubaci senf i kratko promiješaj, pa ulij vrhnje za kuhanje. Pusti da se sve lagano krčka 2–3 minute. -
Vrati piletinu
Vraćamo piletinu u umak, smanjimo vatru i ostavimo da se krčka još 5 minuta kako bi meso upilo ukuse. -
Završni dodaci
Po želji dodaj malo limunovog soka za svježinu, i pospi suhim timijanom ili peršunom.
Prijedlog za serviranje:
Odlično ide uz:
-
Rižu
-
Pire krompir
-
Tjesteninu
-
Svježu zelenu salatu
Ovo jelo je idealno za one koji vole kremaste, ali ne preteške sosove – a senf mu daje poseban šmek bez da dominira.
Povezani recepti:
Savjet:
Ako praviš veću količinu, umak možeš zamrznuti i koristiti narednih dana – samo lagano podgrij i posluži uz svježi prilog.