Go Back
Hurmašice s pekmezom

Hurmašice s pekmezom

Isprintaj recept
Tradicionalne bosanske hurmašice, mekane i sočne, obogaćene pekmezom od šljive koji im daje poseban, bogat okus.
Vrsta jela desert
Kuhinja Bosanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi bosanski kolači, hurmašice, hurmašice s pekmezom, tradicionalni kolači
Vrijeme pripreme 20 minutes
Vrijeme kuhanja 25 minutes
Sirup - agda 15 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour
Servings 25 komada
Calories 160

Potrebna oprema

  • Posuda za miješanje
  • Mikser ili žica
  • Šerpa za sirup- agdu
  • Pleh + pek papir

Sastojci

Za tijesto

  • 250 g maslaca ili margarina sobne temperature
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 100 ml jogurta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 500 g brašna dodavati postepeno, po potrebi
  • 4 kašike pekmeza od šljive

Za agdu

  • 500 ml vode
  • 400 g šećera
  • 1 kašika soka od limuna

Priprema

Priprema agde

  • U šerpi pomiješajte vodu i šećer.
  • Kada provri, kuhajte 10–15 minuta na srednjoj vatri.
  • Dodajte limunov sok i ostavite sirup da se potpuno ohladi.

Priprema tijesta

  • Umutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti.
  • Dodajte jaja, jogurt i vanilin šećer, dobro sjedinite.
  • Umiješajte prašak za pecivo i postepeno dodajte brašno dok ne dobijete mekano, neljepljivo tijesto.
  • Dodajte pekmez i kratko umijesite da se ravnomjerno rasporedi.

Oblikovanje hurmašica

  • Pravite male kuglice i oblikujte ih u valjke.
  • Svaku hurmašicu utisnite viljuškom ili rendom da dobijete uzorak.
  • Slažite na pleh obložen pek papirom.

Pečenje

  • Zagrijte rernu na 180°C.
  • Pecite 20–25 minuta, dok ne porumene.

Natapanje u agdu

  • Vruće hurmašice prelijte hladnim sirupom.
  • Ostavite da odstoje najmanje 2 sata, idealno preko noći.

Video

Napomene

  • Pekmez od šljiva daje najbogatiji okus, ali može i od kajsije za blažu varijantu.
  • Sirup treba biti hladan, hurmašice vruće — to garantuje savršenu sočnost.
  • Ako je tijesto previše mekano, dodajte još malo brašna, ali ne previše da hurmašice ne budu tvrde.
  • Najbolje su sutradan, kada potpuno upiju sirup i omekšaju.
  • Po želji pospite mljevenim orasima za dodatnu aromu.