Isprintaj recept
Tradicionalne bosanske hurmašice, mekane i sočne, obogaćene pekmezom od šljive koji im daje poseban, bogat okus.
Vrsta jela desert
Kuhinja Bosanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi bosanski kolači, hurmašice, hurmašice s pekmezom, tradicionalni kolači
Vrijeme pripreme 20 minutes mins
Vrijeme kuhanja 25 minutes mins
Sirup - agda 15 minutes mins
Ukupno vrijeme 1 hour hr
Servings 25 komada
Calories 160
Posuda za miješanje
Mikser ili žica
Šerpa za sirup- agdu
Pleh + pek papir
Za tijesto
- 250 g maslaca ili margarina sobne temperature
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 100 ml jogurta
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica vanilin šećera
- 500 g brašna dodavati postepeno, po potrebi
- 4 kašike pekmeza od šljive
Za agdu
- 500 ml vode
- 400 g šećera
- 1 kašika soka od limuna
Priprema agde
U šerpi pomiješajte vodu i šećer.
Kada provri, kuhajte 10–15 minuta na srednjoj vatri.
Dodajte limunov sok i ostavite sirup da se potpuno ohladi.
Priprema tijesta
Umutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti.
Dodajte jaja, jogurt i vanilin šećer, dobro sjedinite.
Umiješajte prašak za pecivo i postepeno dodajte brašno dok ne dobijete mekano, neljepljivo tijesto.
Dodajte pekmez i kratko umijesite da se ravnomjerno rasporedi.
Oblikovanje hurmašica
Pravite male kuglice i oblikujte ih u valjke.
Svaku hurmašicu utisnite viljuškom ili rendom da dobijete uzorak.
Slažite na pleh obložen pek papirom.
-
Pekmez od šljiva daje najbogatiji okus, ali može i od kajsije za blažu varijantu.
-
Sirup treba biti hladan, hurmašice vruće — to garantuje savršenu sočnost.
-
Ako je tijesto previše mekano, dodajte još malo brašna, ali ne previše da hurmašice ne budu tvrde.
-
Najbolje su sutradan, kada potpuno upiju sirup i omekšaju.
-
Po želji pospite mljevenim orasima za dodatnu aromu.