Tradicionalni, gusti i aromatični goveđi gulaš koji se polako kuha do savršene mekoće. Idealno jelo za hladnije dane, uz pire krompir ili domaći hljeb.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi domaći gulaš, goveđi gulaš, gulaš recept
Vrijeme pripreme 15 minutesmins
Vrijeme kuhanja 1 hourhr45 minutesmins
Ukupno vrijeme 2 hourshrs
Servings 4porcije
Calories 420
Sastojci
500ggoveđeg mesabut, plećka ili vrat, na kockice
2veće glavice lukasitno sjeckane
2čehna bijelog lukausitnjena
2mrkvena kolutiće
1crvena paprikana trake ili kockice
2kašike ulja
1kašika brašna
1kašika mljevene crvene paprike
1kašika paradajz-pireaili 2 svježa paradajza
500mlgoveđeg temeljcaili vode
1lovorov list
So i biber po ukusu
Prstohvat suhog timijana ili mažuranapo želji
Priprema
Priprema mesa i povrća
Isijeci meso na kocke (oko 3 cm). Luk sitno nasjeckaj, bijeli luk usitni. Mrkvu i papriku isijeci na kolutiće ili kockice.
Dinstanje povrća i mesa
U većoj šerpi zagrij ulje. Ubaci luk i prži dok ne postane staklast. Dodaj bijeli luk, mrkvu i papriku. Nakon par minuta dodaj kockice mesa i prži dok lijepo ne porumeni.
Dodavanje začina
Pospi meso brašnom i dobro promiješaj. Dodaj crvenu papriku i paradajz-pire, kratko proprži da začini puste miris.
Kuhanje gulaša
Ulij temeljac ili vodu da prekrije meso. Dodaj lovorov list, so, biber i timijan/mažuran po želji. Kuhaj poklopljeno 1,5–2 sata na laganoj vatri. Po potrebi dolij malo vode.
Završetak
Kada meso potpuno omekša, skini lovorov list. Gulaš treba biti gust i aromatičan. Serviraj uz pire, tjesteninu, rižu ili domaći hljeb.
Napomene
Što se više dinsta luk, gulaš će biti tamniji i bogatijeg okusa.
Ako želiš gušći gulaš, pred kraj dodaj kašiku brašna razmućenu u malo hladne vode.
Gulaš je uvijek ukusniji drugi dan — probaj ostaviti porciju za sutra!
Umjesto vode, koristi temeljac za dublji okus.
Ako želiš pikantniju verziju, dodaj malo tucane paprike.