Rafaelo torta – recept za tortu s kokosom i bijelom čokoladom

Rafaelo torta je jedan od onih deserata koji izgleda luksuzno, a pravi se vrlo jednostavno. Nježna, kremasta i bogata kokosom, ova torta je pravi izbor za sve koji vole lagane, ali ukusne poslastice. Idealna je za svečane prilike, ali i kao nedjeljni desert koji će obradovati cijelu porodicu.
U nastavku donosimo detaljan recept za Rafaelo tortu, savršen za početnike, ali i one s više iskustva. Format recepta je prilagođen za WP Recipe Maker plugin, uz korisne savjete na kraju.

Rafaelo torta
Potrebna oprema
- Okrugli kalup za tortu (26 cm)
- Mikser
- Šerpa
- Posuda za topljenje čokolade
Sastojci
Biskvit:
- 6 bjelanaca
- 6 kašika šećera
- 100 g kokosa
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Krema:
- 6 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 kašike gustina
- 500 ml mlijeka
- 150 g bijele čokolade
- 150 g maslaca ili margarina
- 100 g kokosa
Za dekoraciju:
- 100 ml slatkog vrhnja šlag
- Rafaelo kuglice ili kokos za ukrašavanje
Priprema
- Umutiti bjelanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst snijeg.
- Lagano dodati kokos, brašno i prašak za pecivo.
- Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Ohladiti.
- Za kremu umutiti žumanca, šećer, vanilin šećer i gustin sa malo mlijeka.
- Ostatak mlijeka zagrijati i dodati prethodnu smjesu uz stalno miješanje dok se ne zgusne.
- Dodati bijelu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Ohladiti.
- U ohlađenu kremu dodati umućen maslac i kokos.
- Na ohlađeni biskvit nanijeti kremu i poravnati.
- Umutiti slatko vrhnje i premazati tortu.
- Ukrasiti Rafaelo kuglicama ili kokosom.
- Ostaviti tortu u frižideru najmanje 2 sata prije posluživanja.
Napomene
RAFAELO TORTA – SAVJETI:
- Bjelanca mutite dok ne dobijete savršeno čvrstu pjenu – to garantuje lagani biskvit.
- Ako želite bogatiju kremu, dodajte 50 g više bijele čokolade.
- Maslac neka bude sobne temperature da se lijepo sjedini s kremom.
- Koristite pravi kokos, ne zaslađeni – daje prirodniji ukus.
Zašto je Rafaelo torta postala klasik?
Rafaelo torta je inspirisana popularnim Rafaelo kuglicama – slatkišem koji je poznat širom svijeta po svom laganom okusu kokosa i badema. Kombinacija bijele čokolade, kokosa i kremaste strukture čini ovu tortu savršenim spojem elegancije i domaćeg ukusa.
Osim što je ukusna, Rafaelo torta je i veoma praktična za pripremu – bez komplikovanih slojeva ili dugog pečenja. Zbog toga je često viđen gost na slavama, rođendanima i prazničnim trpezama.
Kada je pravo vrijeme za Rafaelo tortu?
Ova torta je idealna za:
- Ljetne dane – jer je lagana, bez teških krema i savršeno se slaže s voćnim dodacima.
- Rođendane i svečane prilike – izgleda svečano i luksuzno, a opet je jednostavna za serviranje.
- Ramazanske iftare – jer je lagana, osvježavajuća i ne opterećuje stomak nakon posta.
- Nedjeljna porodična okupljanja – jer je voljena i među djecom i odraslima.
Kako napraviti zdraviju verziju Rafaelo torte?
Za one koji paze na kalorije ili izbjegavaju rafinirani šećer, postoji nekoliko varijanti:
- Umjesto bijelog šećera koristi se kokosov šećer ili eritritol.
- Bijela čokolada može se zamijeniti verzijom bez dodatog šećera.
- Maslac može biti zamijenjen biljnim margarinom bez trans masti ili čak kokosovim uljem.
- Za potpuno bezglutensku varijantu, koristi se kokosovo ili bademovo brašno umjesto pšeničnog.
Može li se Rafaelo torta unaprijed pripremiti?
Da! Rafaelo torta čak bolje “odstoji” – ukusi se prožmu i postaje kompaktnija. Možeš je napraviti dan ranije i ostaviti u frižideru. Preporučuje se da je čuvaš pokrivenu u posudi s poklopcem ili folijom kako se ne bi osušila.
Česta pitanja
Koliko dugo može da stoji Rafaelo torta?
U frižideru, u zatvorenoj posudi, traje do 4 dana. Može se i zamrznuti do 2 mjeseca.
Mogu li koristiti gotove kore?
Možeš, ali domaći biskvit s kokosom daje puno bolji ukus i teksturu.
Mogu li dodati bademe?
Naravno! Sjeckani bademi u kremi ili kao dekoracija dodatno pojačavaju “rafaelo” efekat.