Go Back
Rafaelo kokos torta - Recept

Rafaelo torta

Isprintaj recept
Kremasta torta s kokosom i bijelom čokoladom, savršena za sve ljubitelje laganih i profinjenih okusa.
Vrsta jela desert, torte
Kuhinja domaća kuhinja
Ključne riječi bijela čokolada torta, kokos torta, rafaelo recept, rafaelo torta
Vrijeme pripreme 30 minutes
Vrijeme kuhanja 15 minutes
Hlađenje 2 hours
Ukupno vrijeme 2 hours 45 minutes
Servings 12 porcija
Calories 350

Potrebna oprema

  • Okrugli kalup za tortu (26 cm)
  • Mikser
  • Šerpa
  • Posuda za topljenje čokolade

Sastojci

Biskvit:

  • 6 bjelanaca
  • 6 kašika šećera
  • 100 g kokosa
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Krema:

  • 6 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 kašike gustina
  • 500 ml mlijeka
  • 150 g bijele čokolade
  • 150 g maslaca ili margarina
  • 100 g kokosa

Za dekoraciju:

  • 100 ml slatkog vrhnja šlag
  • Rafaelo kuglice ili kokos za ukrašavanje

Priprema

  • Umutiti bjelanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst snijeg.
  • Lagano dodati kokos, brašno i prašak za pecivo.
  • Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Ohladiti.
  • Za kremu umutiti žumanca, šećer, vanilin šećer i gustin sa malo mlijeka.
  • Ostatak mlijeka zagrijati i dodati prethodnu smjesu uz stalno miješanje dok se ne zgusne.
  • Dodati bijelu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Ohladiti.
  • U ohlađenu kremu dodati umućen maslac i kokos.
  • Na ohlađeni biskvit nanijeti kremu i poravnati.
  • Umutiti slatko vrhnje i premazati tortu.
  • Ukrasiti Rafaelo kuglicama ili kokosom.
  • Ostaviti tortu u frižideru najmanje 2 sata prije posluživanja.

Napomene

Za jači kokos ukus, kokos možete kratko propržiti na suhoj tavi prije dodavanja u biskvit. Torta je još ukusnija nakon što prenoći u frižideru. Možete je praviti i u četvrtastom kalupu ako je planirate služiti u kockama.