Pura, poznata i kao palenta, jedno je od najjednostavnijih i najstarijih jela bosanske kuhinje. Priprema se od kukuruznog brašna i od davnina je nezaobilazan dio doručka u bosanskim domovima. Pura se najčešće servira uz mlijeko, jogurt ili sir, a njena kremasta tekstura i bogat okus čine je idealnim obrokom koji grije i zasiti.
U ovom receptu donosimo tradicionalan način pripreme pure sa mlijekom i sirom, kao što su je pravile naše nane.
Sastojci:
250 g kukuruznog brašna (krupnije mljeveno)
1 l vode
1 kašičica soli
100 ml mlijeka
150 g mladog sira (ili kajmaka)
1 kašika putera ili kajmaka (za dodatnu kremastu teksturu)
Priprema:
1. Priprema vode i brašna
U lonac sipaj litar vode i dodaj so. Stavi na vatru i sačekaj da voda provri. Kada počne ključati, postepeno dodaj kukuruzno brašno, neprestano miješajući drvenom kašikom ili mutilicom kako bi se spriječilo stvaranje grudvica.
2. Kuhanje pure
Smanji vatru na srednju jačinu i nastavi miješati dok pura ne počne zgušnjavati. Kuhaj oko 15 do 20 minuta, uz povremeno miješanje, dok ne postane gusta i kremasta.
3. Dodavanje mlijeka
Nakon što pura omekša i postigne željenu gustinu, postepeno dodaj toplo mlijeko i dobro izmiješaj. Mlijeko će omekšati strukturu pure i dati joj bogatiji okus.
4. Serviranje sa sirom
Pura se tradicionalno servira sa mladim sirom, kajmakom ili puterom. Možeš je rasporediti u tanjir i preko posuti izmrvljeni sir ili dodati komadiće kajmaka.
5. Finalni dodaci (po želji)
Ako voliš bogatiji okus, možeš dodati kašiku putera ili kajmaka direktno u vruću puru, a zatim promiješati dok se ne rastopi.
Savjeti za pripremu najbolje pure
- Odaberi kvalitetno kukuruzno brašno – Najbolja pura se priprema od krupno mljevenog domaćeg brašna. Fino mljevena palenta može se koristiti, ali neće imati isti autentičan okus.
- Ne zaboravi stalno miješati – Kako bi pura bila kremasta i bez grudvica, stalno miješaj dok se kuha.
- Dodatak mlijeka čini je bogatijom – Klasična pura se priprema samo s vodom, ali dodavanje mlijeka na kraju daje joj punoću i blaži okus.
- Sir i kajmak su obavezni! – Tradicionalna pura uvijek se poslužuje uz mladi sir ili kajmak, koji joj daju savršen kontrast između kremaste i slane teksture.
- Može se jesti i uz jogurt – Ako ne voliš mlijeko, pura se odlično slaže i sa kiselim mlijekom ili jogurtom.
Pura sa mlijekom i sirom je pravo zdravo i tradicionalno jelo, koje je jednostavno za pripremu, a istovremeno zasitno i bogato hranljivim sastojcima. Ovo starinsko jelo i danas se rado jede u bosanskim domovima, bilo kao doručak, večera ili prilog uz druga jela.