Pura (Palenta) sa mlijekom i sirom
Pura, poznata i kao palenta, jedno je od najjednostavnijih i najstarijih jela bosanske kuhinje. Priprema se od kukuruznog brašna i od davnina je nezaobilazan dio doručka u bosanskim domovima. Pura se najčešće servira uz mlijeko, jogurt ili sir, a njena kremasta tekstura i bogat okus čine je idealnim obrokom koji grije i zasiti.

Pura (Palenta) sa mlijekom i sirom – recept
Sastojci
- 250 g kukuruznog brašna krupnije mljeveno
- 1 l vode
- 1 kašičica soli
- 100 ml mlijeka toplog
- 150 g mladog sira ili kajmaka
- 1 kašika putera ili kajmaka za kremastu teksturu
Priprema
Zakuhati vodu
- U lonac sipajte 1 l vode i dodajte kašičicu soli.
- Kada voda proključa, počnite lagano dodavati kukuruzno brašno.
Kuhanje pure
- Sipajte brašno postepeno, uz stalno miješanje da izbjegnete grudvice.
- Kuhajte na srednjoj vatri 15–20 minuta dok pura ne postane gusta i ujednačena.
Dodavanje mlijeka
- Kada je pura kuhana i mekana, dodajte toplo mlijeko.
- Dobro izmiješajte da pura postane kremasta i glatka.
Serviranje
- Vruću puru rasporedite u tanjire.
- Preko dodajte izmrvljeni mladi sir, kajmak ili puter.
- Po želji dodatno zalijte toplim mlijekom.
Po želji – bogatija verzija
- Dodajte kašiku putera ili kajmaka direktno u vruću puru.
- Pura se sjajno slaže sa jogurtom ili kiselim mlijekom.
Napomene
- Za najbolji ukus koristite domaće, krupno mljeveno kukuruzno brašno.
- Miješanje je ključno da pura bude glatka i bez grudvica.
- Dodavanje mlijeka na kraju čini puru bogatijom i nježnijom.
- Odličan izbor za brz, jeftin i domaći obrok.
Pura sa mlijekom i sirom je pravo zdravo i tradicionalno jelo, koje je jednostavno za pripremu, a istovremeno zasitno i bogato hranljivim sastojcima. Ovo starinsko jelo i danas se rado jede u bosanskim domovima, bilo kao doručak, večera ili prilog uz druga jela.
Pročitajte i ove recepte:
Pogačice sa sirom – recept
Pita od jaja i povrća – Recept za brz i hranjiv obrok – Bez brašna
Recept za brze kiflice sa pavlakom
Česta pitanja o puri / palenti
Dodavajte brašno postepeno i stalno miješajte dok se kuha – to je ključ savršene teksture.
Najbolje je domaće, krupnije mljeveno kukuruzno brašno. Fina palenta može se koristiti, ali nije isti ukus.
Naravno. Tradicionalno se kuha samo u vodi – mlijeko je dodatak za kremastu verziju.
Uz mladi sir, kajmak, puter, kiselo mlijeko ili domaći jogurt.
Može, ali se stvrdne. Dodajte malo mlijeka ili vode i kratko podgrijte na laganoj vatri uz miješanje.
