Pura (Palenta) sa mlijekom i sirom

Pura - Palenta - Recept

Pura, poznata i kao palenta, jedno je od najjednostavnijih i najstarijih jela bosanske kuhinje. Priprema se od kukuruznog brašna i od davnina je nezaobilazan dio doručka u bosanskim domovima. Pura se najčešće servira uz mlijeko, jogurt ili sir, a njena kremasta tekstura i bogat okus čine je idealnim obrokom koji grije i zasiti.

 

Pura - Palenta - Recept

Pura (Palenta) sa mlijekom i sirom – recept

Isprintaj recept
Tradicionalna pura pripremljena od domaćeg kukuruznog brašna, servirana sa mlijekom, puterom i mladim sirom.
Vrsta jela Doručak, lagani obrok
Kuhinja Bosanska kuhinja, tradicionalna kuhinja
Ključne riječi palenta recept, palenta sa sirom, pura recept, pura sa mlijekom, pura sa sirom
Vrijeme pripreme 5 minutes
Vrijeme kuhanja 20 minutes
Ukupno vrijeme 25 minutes
Servings 4 porcije
Calories 330

Sastojci

  • 250 g kukuruznog brašna krupnije mljeveno
  • 1 l vode
  • 1 kašičica soli
  • 100 ml mlijeka toplog
  • 150 g mladog sira ili kajmaka
  • 1 kašika putera ili kajmaka za kremastu teksturu

Priprema

Zakuhati vodu

  • U lonac sipajte 1 l vode i dodajte kašičicu soli.
  • Kada voda proključa, počnite lagano dodavati kukuruzno brašno.

Kuhanje pure

  • Sipajte brašno postepeno, uz stalno miješanje da izbjegnete grudvice.
  • Kuhajte na srednjoj vatri 15–20 minuta dok pura ne postane gusta i ujednačena.

Dodavanje mlijeka

  • Kada je pura kuhana i mekana, dodajte toplo mlijeko.
  • Dobro izmiješajte da pura postane kremasta i glatka.

Serviranje

  • Vruću puru rasporedite u tanjire.
  • Preko dodajte izmrvljeni mladi sir, kajmak ili puter.
  • Po želji dodatno zalijte toplim mlijekom.

Po želji – bogatija verzija

  • Dodajte kašiku putera ili kajmaka direktno u vruću puru.
  • Pura se sjajno slaže sa jogurtom ili kiselim mlijekom.

Napomene

  • Za najbolji ukus koristite domaće, krupno mljeveno kukuruzno brašno.
  • Miješanje je ključno da pura bude glatka i bez grudvica.
  • Dodavanje mlijeka na kraju čini puru bogatijom i nježnijom.
  • Odličan izbor za brz, jeftin i domaći obrok.

Pura sa mlijekom i sirom je pravo zdravo i tradicionalno jelo, koje je jednostavno za pripremu, a istovremeno zasitno i bogato hranljivim sastojcima. Ovo starinsko jelo i danas se rado jede u bosanskim domovima, bilo kao doručak, večera ili prilog uz druga jela.

Pročitajte i ove recepte:

Pogačice sa sirom – recept

Pita od jaja i povrća – Recept za brz i hranjiv obrok – Bez brašna

Recept za brze kiflice sa pavlakom

Česta pitanja o puri / palenti

Kako spriječiti grudvice u puri?

Dodavajte brašno postepeno i stalno miješajte dok se kuha – to je ključ savršene teksture.

Koje brašno je najbolje za puru?

Najbolje je domaće, krupnije mljeveno kukuruzno brašno. Fina palenta može se koristiti, ali nije isti ukus.

Može li se pura praviti bez mlijeka?

Naravno. Tradicionalno se kuha samo u vodi – mlijeko je dodatak za kremastu verziju.

Čime se pura najčešće poslužuje?

Uz mladi sir, kajmak, puter, kiselo mlijeko ili domaći jogurt.

Može li se pura podgrijati?

Može, ali se stvrdne. Dodajte malo mlijeka ili vode i kratko podgrijte na laganoj vatri uz miješanje.