Home » Kolač od jagoda i pudinga
Recept

Kolač od jagoda i pudinga

Kolač od jagoda i pudinga

Kolač od jagoda i pudinga je savršena poslastica za ljubitelje laganih i osvježavajućih deserata. Kombinacija sočnog biskvita, kremastog vanilin pudinga i svježih jagoda stvara neodoljiv spoj okusa koji će oduševiti sve generacije. Ovaj jednostavan recept ne zahtijeva puno vremena ni truda, a rezultat je predivan kolač koji možete poslužiti uz popodnevnu kafu ili kao svečani desert. Ako tražite brzi recept za kolač s jagodama, ovaj će vam sigurno postati omiljen!

Sastojci:

Biskvit:

  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mlijeka
  • 150 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Fil:

  • 500 ml mlijeka
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kesica pudinga od vanilije
  • 250 g svježih jagoda

Preliv:

  • 1 kesica preliva za torte (crveni)
  • 250 ml vode ili soka od jagoda
  • 1 kašika šećera
  Recept za sok od cvekle – Prirodni izvor energije i zdravlja

Priprema:

  1. Priprema biskvita:

    • Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta.
    • Dodati ulje i mlijeko, pa postepeno umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo.
    • Smjesu izliti u podmazan pleh i peći na 180°C oko 20 minuta.
  2. Priprema fila:

    • U 400 ml mlijeka dodati šećer i vanilin šećer i staviti da prokuha.
    • U preostalih 100 ml mlijeka razmutiti puding i dodati u kipuće mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
    • Ostaviti da se prohladi, povremeno promiješati da se ne stvori korica.
  3. Sastavljanje kolača:

    • Ohlađeni biskvit premazati toplim pudingom.
    • Jagode oprati, narezati na polovine i složiti preko fila.
  4. Priprema preliva:

    • Prema uputstvu na kesici, pomiješati preliv za torte sa šećerom i vodom (ili sokom), zagrijati i preliti preko jagoda.
  5. Hlađenje i posluživanje:

    • Kolač ostaviti u frižideru najmanje 2 sata da se stegne.
    • Rezati na kocke i poslužiti rashlađeno.
  Leća sa povrćem iz rerne: Zdrav i hranjiv obrok bez puno truda

Pogledajte i ove recepte:

Tarhana čorba: Domaći recept

Filovane paprike: Tradicionalni recept