Kolač od jagoda i pudinga je savršena poslastica za ljubitelje laganih i osvježavajućih deserata. Kombinacija sočnog biskvita, kremastog vanilin pudinga i svježih jagoda stvara neodoljiv spoj okusa koji će oduševiti sve generacije. Ovaj jednostavan recept ne zahtijeva puno vremena ni truda, a rezultat je predivan kolač koji možete poslužiti uz popodnevnu kafu ili kao svečani desert. Ako tražite brzi recept za kolač s jagodama, ovaj će vam sigurno postati omiljen!
Sastojci:
Biskvit:
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 150 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Fil:
- 500 ml mlijeka
- 2 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kesica pudinga od vanilije
- 250 g svježih jagoda
Preliv:
- 1 kesica preliva za torte (crveni)
- 250 ml vode ili soka od jagoda
- 1 kašika šećera
Priprema:
-
Priprema biskvita:
- Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta.
- Dodati ulje i mlijeko, pa postepeno umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo.
- Smjesu izliti u podmazan pleh i peći na 180°C oko 20 minuta.
-
Priprema fila:
- U 400 ml mlijeka dodati šećer i vanilin šećer i staviti da prokuha.
- U preostalih 100 ml mlijeka razmutiti puding i dodati u kipuće mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
- Ostaviti da se prohladi, povremeno promiješati da se ne stvori korica.
-
Sastavljanje kolača:
- Ohlađeni biskvit premazati toplim pudingom.
- Jagode oprati, narezati na polovine i složiti preko fila.
-
Priprema preliva:
- Prema uputstvu na kesici, pomiješati preliv za torte sa šećerom i vodom (ili sokom), zagrijati i preliti preko jagoda.
-
Hlađenje i posluživanje:
- Kolač ostaviti u frižideru najmanje 2 sata da se stegne.
- Rezati na kocke i poslužiti rashlađeno.
Pogledajte i ove recepte: