Go Back
Pura - Palenta - Recept

Pura (Palenta) sa mlijekom i sirom – recept

Isprintaj recept
Tradicionalna pura pripremljena od domaćeg kukuruznog brašna, servirana sa mlijekom, puterom i mladim sirom.
Vrsta jela Doručak, lagani obrok
Kuhinja Bosanska kuhinja, tradicionalna kuhinja
Ključne riječi palenta recept, palenta sa sirom, pura recept, pura sa mlijekom, pura sa sirom
Vrijeme pripreme 5 minutes
Vrijeme kuhanja 20 minutes
Ukupno vrijeme 25 minutes
Servings 4 porcije
Calories 330

Sastojci

  • 250 g kukuruznog brašna krupnije mljeveno
  • 1 l vode
  • 1 kašičica soli
  • 100 ml mlijeka toplog
  • 150 g mladog sira ili kajmaka
  • 1 kašika putera ili kajmaka za kremastu teksturu

Priprema

Zakuhati vodu

  • U lonac sipajte 1 l vode i dodajte kašičicu soli.
  • Kada voda proključa, počnite lagano dodavati kukuruzno brašno.

Kuhanje pure

  • Sipajte brašno postepeno, uz stalno miješanje da izbjegnete grudvice.
  • Kuhajte na srednjoj vatri 15–20 minuta dok pura ne postane gusta i ujednačena.

Dodavanje mlijeka

  • Kada je pura kuhana i mekana, dodajte toplo mlijeko.
  • Dobro izmiješajte da pura postane kremasta i glatka.

Serviranje

  • Vruću puru rasporedite u tanjire.
  • Preko dodajte izmrvljeni mladi sir, kajmak ili puter.
  • Po želji dodatno zalijte toplim mlijekom.

Po želji – bogatija verzija

  • Dodajte kašiku putera ili kajmaka direktno u vruću puru.
  • Pura se sjajno slaže sa jogurtom ili kiselim mlijekom.

Napomene

  • Za najbolji ukus koristite domaće, krupno mljeveno kukuruzno brašno.
  • Miješanje je ključno da pura bude glatka i bez grudvica.
  • Dodavanje mlijeka na kraju čini puru bogatijom i nježnijom.
  • Odličan izbor za brz, jeftin i domaći obrok.