Pura (Palenta) sa mlijekom i sirom – recept
Isprintaj recept
Tradicionalna pura pripremljena od domaćeg kukuruznog brašna, servirana sa mlijekom, puterom i mladim sirom.
Vrsta jela Doručak, lagani obrok
Kuhinja Bosanska kuhinja, tradicionalna kuhinja
Ključne riječi palenta recept, palenta sa sirom, pura recept, pura sa mlijekom, pura sa sirom
Vrijeme pripreme 5 minutes mins
Vrijeme kuhanja 20 minutes mins
Ukupno vrijeme 25 minutes mins
Servings 4 porcije
Calories 330
- 250 g kukuruznog brašna krupnije mljeveno
- 1 l vode
- 1 kašičica soli
- 100 ml mlijeka toplog
- 150 g mladog sira ili kajmaka
- 1 kašika putera ili kajmaka za kremastu teksturu
Zakuhati vodu
U lonac sipajte 1 l vode i dodajte kašičicu soli.
Kada voda proključa, počnite lagano dodavati kukuruzno brašno.
Kuhanje pure
Sipajte brašno postepeno, uz stalno miješanje da izbjegnete grudvice.
Kuhajte na srednjoj vatri 15–20 minuta dok pura ne postane gusta i ujednačena.
Dodavanje mlijeka
Kada je pura kuhana i mekana, dodajte toplo mlijeko.
Dobro izmiješajte da pura postane kremasta i glatka.
Serviranje
Vruću puru rasporedite u tanjire.
Preko dodajte izmrvljeni mladi sir, kajmak ili puter.
Po želji dodatno zalijte toplim mlijekom.
Po želji – bogatija verzija
-
Za najbolji ukus koristite domaće, krupno mljeveno kukuruzno brašno.
-
Miješanje je ključno da pura bude glatka i bez grudvica.
-
Dodavanje mlijeka na kraju čini puru bogatijom i nježnijom.
-
Odličan izbor za brz, jeftin i domaći obrok.