Recept za brzi ragu sa mljevenim mesom
Brzi ragu sa mljevenim mesom idealan je izbor kada želite pripremiti ukusan, zasitan obrok bez previše komplikacija. Bogat aromama paradajza, začina i povrća, ovaj ragu savršeno se slaže s tjesteninom, rižom ili čak uz krompir-pire.
Donosimo jednostavan recept za domaći brzi ragu koji će biti gotov za manje od 40 minuta!
Sastojci
-
400 g mljevenog mesa (goveđe, juneće ili kombinacija)
-
1 glavica crvenog luka (sitno nasjeckana)
-
2 čehna bijelog luka (sitno nasjeckana)
-
1 veća mrkva (naribana ili sitno sjeckana)
-
400 ml pasiranog paradajza (ili pelata)
-
1 kašika koncentrata paradajza
-
2-3 kašike maslinovog ulja
-
So, biber, suhi origano ili bosiljak po ukusu
-
Po želji: prstohvat šećera da ublaži kiselost paradajza
-
Voda ili supa po potrebi
Priprema
-
Prženje povrća:
Na maslinovom ulju propržite crveni i bijeli luk dok ne omekšaju. Dodajte naribanu mrkvu i kratko propržite sve zajedno. -
Dodavanje mesa:
Dodajte mljeveno meso i pržite ga uz miješanje dok ne promijeni boju i ne počne se lijepo razdvajati. -
Priprema ragu sosa:
Kada meso porumeni, dodajte koncentrat paradajza, pasirani paradajz, začine i po potrebi malo vode ili supe.
Dobro promiješajte i ostavite da lagano krčka 20-25 minuta na tihoj vatri. -
Završni dodaci:
Pred kraj kuhanja provjerite začine i po potrebi dodajte još soli, bibera ili malo šećera da izbalansirate kiselost paradajza.
Savjet
- Brzi ragu sa mljevenim mesom odlično se slaže uz špagete, fusile, rižu ili čak njoke.
- Ako želite bogatiji okus, dodajte malo ribanog parmezana pri serviranju!
Kad nemate puno vremena za kuhanje, brzi ragu sa mljevenim mesom je pravi spas. Jednostavan, pun okusa i idealan za sve uzraste, ovaj recept će zasigurno postati dio vaše redovne kuhinjske rutine.