Ragu sa mljevenim mesom - Recept

Recept za brzi ragu sa mljevenim mesom

Brzi ragu sa mljevenim mesom idealan je izbor kada želite pripremiti ukusan, zasitan obrok bez previše komplikacija. Bogat aromama paradajza, začina i povrća, ovaj ragu savršeno se slaže s tjesteninom, rižom ili čak uz krompir-pire.

Donosimo jednostavan recept za domaći brzi ragu koji će biti gotov za manje od 40 minuta!

Sastojci

  • 400 g mljevenog mesa (goveđe, juneće ili kombinacija)

  • 1 glavica crvenog luka (sitno nasjeckana)

  • 2 čehna bijelog luka (sitno nasjeckana)

  • 1 veća mrkva (naribana ili sitno sjeckana)

  • 400 ml pasiranog paradajza (ili pelata)

  • 1 kašika koncentrata paradajza

  • 2-3 kašike maslinovog ulja

  • So, biber, suhi origano ili bosiljak po ukusu

  • Po želji: prstohvat šećera da ublaži kiselost paradajza

  • Voda ili supa po potrebi

Priprema

  1. Prženje povrća:
    Na maslinovom ulju propržite crveni i bijeli luk dok ne omekšaju. Dodajte naribanu mrkvu i kratko propržite sve zajedno.

  2. Dodavanje mesa:
    Dodajte mljeveno meso i pržite ga uz miješanje dok ne promijeni boju i ne počne se lijepo razdvajati.

  3. Priprema ragu sosa:
    Kada meso porumeni, dodajte koncentrat paradajza, pasirani paradajz, začine i po potrebi malo vode ili supe.
    Dobro promiješajte i ostavite da lagano krčka 20-25 minuta na tihoj vatri.

  4. Završni dodaci:
    Pred kraj kuhanja provjerite začine i po potrebi dodajte još soli, bibera ili malo šećera da izbalansirate kiselost paradajza.

Savjet

  • Brzi ragu sa mljevenim mesom odlično se slaže uz špagete, fusile, rižu ili čak njoke.
  • Ako želite bogatiji okus, dodajte malo ribanog parmezana pri serviranju!

Kad nemate puno vremena za kuhanje, brzi ragu sa mljevenim mesom je pravi spas. Jednostavan, pun okusa i idealan za sve uzraste, ovaj recept će zasigurno postati dio vaše redovne kuhinjske rutine.