Punjena piletina sa sirom i špinatom

Punjena piletina sa sirom i špinatom je savršena kombinacija zdravog zelenog povrća i kremastog sira, zatvorena u sočan pileći file. Idealan recept kad želiš impresionirati ukućane, a da pri tome ne provedeš sate u kuhinji.
Sastojci
Za 2–3 porcije:
-
2 velika pileća filea
-
100 g svježeg špinata
-
100 g krem sira (npr. ABC, Philadelphia)
-
1 čehno bijelog luka (sitno sjeckan)
-
50 g rendanog sira (gauda ili mozzarella)
-
So i biber po ukusu
-
Maslinovo ulje
Po želji:
-
Prstohvat muškatnog oraščića za špinat
-
Čačkalice ili kuhinjski konac za zatvaranje filea
Priprema
-
Pripremi nadjev: Na malo maslinovog ulja kratko proprži bijeli luk i špinat dok ne uvene. Ohladi, zatim pomiješaj sa krem sirom i rendanim sirom. Po želji dodaj prstohvat muškatnog oraščića.
-
Pripremi piletinu: Svaki pileći file pažljivo razreži po sredini da dobiješ “džep”. Posoli i pobiberi iznutra i izvana.
-
Punjenje: Kašikom stavi nadjev u svaki džep i zatvori čačkalicama ili kuhinjskim koncem.
-
Pečenje: Filee možeš:
-
Peći u tavi: Na umjerenoj vatri, po 6–7 minuta sa svake strane, dok ne dobije zlatnu boju.
-
Ili peći u rerni: Na 200°C oko 25 minuta, u posudi pokrivenoj folijom, pa zadnjih 5 minuta otkriti da se zapeče.
-
Savjeti za savršeno punjenu piletinu
-
Pazi da ne prepuniš file: Da nadjev ne bi iscurio tokom pečenja.
-
Za dodatnu aromu: Filee možeš prije pečenja marinirati 15 minuta u limunovom soku, maslinovom ulju i začinskom bilju.
-
Serviranje: Ide uz pire krompir, rižu ili svježu salatu.
-
Varijacija: Umjesto špinata, probaj blitvu, a umjesto krem sira – ricottu ili čak feta sir za jači ukus.
Zašto volimo ovaj recept?
-
Zdrav i hranjiv
-
Nježan i sočan
-
Izgleda impresivno, a jednostavno se pravi
-
Svestran – odličan i za svakodnevni i za svečani obrok