Home » Pileći paprikaš – recept i savjeti za pripremu
Recept

Pileći paprikaš – recept i savjeti za pripremu

Pileći paprikaš - Recept

Pileći paprikaš je jedno od najukusnijih jela bosanske kuhinje, pripremljeno od mekanog pilećeg mesa, sočnog povrća i aromatičnih začina. Ova varijanta paprikaša poznata je po bogatom umaku i mirisnoj crvenoj paprici koja mu daje karakterističnu boju i okus.

Tradicionalno se služi uz domaće knedle, pire krompir ili kuhanu rižu, a idealan je za porodične ručkove jer je jednostavan za pripremu, a izuzetno ukusan i zasitan.

Donosimo provjeren recept za pileći paprikaš koji će oduševiti sve ljubitelje domaće kuhinje!

Sastojci:

  • 500 g pilećeg mesa (bataci, karabataci ili bijelo meso)

  • 2 glavice crnog luka

  • 1 veća mrkva

  • 1 crvena paprika

  • 2 kašike ulja ili putera

  • 2 čehna bijelog luka

  • 1 kašika brašna

  • 1 kašika mljevene slatke paprike

  • ½ kašičice ljute paprike (po želji)

  • 1 kašika paradajz-pirea

  • ½ kašičice bibera

  • 1 kašičica soli

  • ½ kašičice suhog začina

  • 1 l vode ili pilećeg temeljca

  • 1 lovorov list

Priprema:

1. Priprema sastojaka

  • Pileće meso operi, posuši i isijeci na manje komade ako koristiš filete.

  • Luk, papriku i mrkvu isjeckaj na sitne kockice, a bijeli luk sitno nasjeckaj ili izgnječi.

2. Dinstanje luka i mesa

  • U većoj šerpi zagrij ulje ili puter, pa dodaj crni luk i dinstaj na srednjoj vatri dok ne postane staklast.

  • Dodaj pileće meso i prži ga sa svih strana dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

3. Dodavanje začina i povrća

  • Dodaj mrkvu i crvenu papriku, pa dinstaj još nekoliko minuta.

  • Umiješaj bijeli luk, mljevenu papriku, biber, so i suhi začin.

  • Pospi sve sa kašikom brašna i dobro promiješaj kako bi se napravila blaga zaprška.

4. Kuhanje paprikaša

  • Dodaj paradajz-pire, lovorov list i nalij vodu ili pileći temeljac.

  • Poklopi i kuhaj na laganoj vatri oko 30 do 40 minuta, dok meso ne omekša i dok se umak ne zgusne.

  • Povremeno promiješaj i provjeri treba li dodati još malo tečnosti.

5. Finalni dodiri

  • Kada je paprikaš gotov, skini ga s vatre i ostavi da odstoji nekoliko minuta prije serviranja.

  • Po želji pospi svježe nasjeckanim peršunom za dodatnu aromu.

Savjeti za pileći paprikaš

  • Koje pileće meso je najbolje? – Najbolji okus daje meso s kostima (bataci i karabataci), ali možeš koristiti i bijelo meso ako voliš laganiju verziju.
  • Kako zgusnuti paprikaš? – Tradicionalno se zgušnjava sa brašnom, ali možeš koristiti i malo gustina ili krompir da bi dobio gušću teksturu.
  • Koji je najbolji prilog? – Paprikaš je odličan uz pire krompir, knedle, tjesteninu ili rižu.
  • Kako dobiti intenzivniju boju i aromu? – Ključni sastojak je mljevena crvena paprika, koja daje prepoznatljiv okus i bogatu boju.
  • Mogu li koristiti pileći temeljac? – Da, temeljac daje još bolji okus nego obična voda, pa ako ga imaš pri ruci, svakako ga koristi.

Pileći paprikaš je jedno od onih jela koja se s generacije na generaciju prenose u bosanskim kuhinjama. Njegov bogat okus, kremasti umak i jednostavna priprema čine ga idealnim jelom za porodične ručkove.