Pileća supa s rezancima
Pileća supa s rezancima jedno je od onih jela koja nikada ne izlaze iz mode. Bistra, mirisna i lagana, savršeno prija u svako doba godine – bilo da se priprema kao toplo predjelo, okrepljujući obrok nakon napornog dana ili jednostavno kao jelo koje budi uspomene na domaću kuhinju.

Pileća supa s rezancima
Sastojci
- 1 pileći batak i karabatak ili komad bijelog mesa
- 1 manja mrkva
- 1 manji krompir
- 1 komad celera ili korijen peršuna
- 1/2 glavice crnog luka
- 1 kašika ulja ili komadić putera
- 1,2 l vode
- 1 šaka domaćih rezanaca
- So i biber po ukusu
- Svježi peršun za posipanje
Priprema
- U lonac dodaj ulje i kratko proprži komad piletine dok ne dobije blagu zlatnu boju.
- Dodaj sitno sjeckano povrće (mrkvu, krompir, celer i luk) i kratko prodinstaj.
- Ulij vodu i pusti da sve lagano kuha 30–40 minuta, dok meso ne omekša.
- Izvadi meso, odvoji od kosti i vrati sitno narezano u supu.
- Dodaj rezance i kuhaj još 5–7 minuta, dok ne omekšaju.
- Posoli, pobiberi i pospi svježim peršunom.
Napomene
- Za dodatnu aromu možeš dodati par zrna bibera i malo domaće sušene vegete.
- Ako koristiš domaće rezance, kuhaj ih kraće da ostanu blago čvrsti.
Česta pitanja o pilećoj supi s rezancima:
1. Mogu li koristiti pileću kocku umjesto mesa?
Možeš, ali domaća piletina daje prirodniji okus i više hranjivih sastojaka.
2. Kako da supa ostane bistra?
Kuhaj je na laganoj vatri i povremeno skidaj pjenu koja se stvara na površini.
3. Mogu li je pripremiti ranije i podgrijati za iftar?
Da, pileća supa zadržava okus i nakon podgrijavanja, čak postaje još ukusnija.
4. Mogu li dodati domaće rezance od integralnog brašna?
Naravno, to je odlična i zdravija varijanta.
5. Šta poslužiti uz pileću supu?
Uz nju se odlično slaže domaći hljeb, somun ili pitica od sira kao lagano predjelo.
Pročitajte još recepata:
