Makaroni sa paradajz sosom i sirom

Makaroni sa paradajz sosom i sirom - Recept

Kada vam treba jednostavno, brzo i zasitno jelo, makaroni sa paradajz sosom i sirom su pravi spas. Ovaj klasični recept vole i djeca i odrasli – topao, sočan, a sir daje onu neodoljivu kremastu notu kojoj je teško odoljeti.

Sastojci:

  • 300 g makarona
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 čehna bijelog luka
  • 400 ml sjeckanog paradajza (iz konzerve ili svježe)
  • 1 kašika koncentrata paradajza (opcijalno)
  • 1 kašičica šećera
  • So, biber
  • Suhi origano ili bosiljak
  • 100 g rendanog sira (gauda, trapist ili mozzarella)
  • Svježi peršun za dekoraciju

Priprema:

  • Skuhajte makarone u posoljenoj vodi prema uputama s pakovanja. Ocijedite ih i ostavite sa strane.
  • U tavi zagrijte maslinovo ulje i propržite sitno nasjeckan crveni luk dok ne omekša.
  • Dodajte nasjeckan bijeli luk, kratko propržite pa dodajte sjeckani paradajz i koncentrat paradajza (ako koristite).
  • Posolite, pobiberite, dodajte šećer (za balans kiselosti) i suhe začine po želji. Kuhajte sos na srednjoj vatri oko 10–15 minuta, dok ne postane gust.
  • Umiješajte makarone u sos i promiješajte da se sve lijepo sjedini.
  • Prebacite sve u vatrostalnu posudu, pospite rendanim sirom i zapecite u rerni 10-ak minuta na 200°C, dok se sir ne otopi i blago porumeni.
  • Poslužite toplo, posuto svježim peršunom.

Savjeti za dodatni okus:

  • Ako volite ljuto, dodajte prstohvat čilija u sos.
  • Za dodatnu dubinu okusa, koristite malo soja sosa ili Worcestershire sosa u paradajz sos.
  • Umjesto običnog sira, možete koristiti mješavinu sireva za bogatiji ukus – npr. mozzarella za rastezljivost, a parmezan za aromu.

Zdravija verzija?

Koristite integralne makarone za više vlakana i dužu sitost. Takođe, možete dodati i malo sitno sjeckane blitve, tikvica ili špinata u paradajz sos ako želite pojačati nutritivnu vrijednost.

Prijedlog za serviranje:

Odlično ide uz osvježavajuću zelenu salatu s limunovim sokom, ili čašu kiselog mlijeka za kontrast. Možete servirati i uz krišku hljeba, ako želite još zasitniji obrok.

Pogledajte još:

Jela sa tjesteninom