Isprintaj recept
Tradicionalna bosanska pileća supa – lagana, topla i hranjiva.
Vrsta jela čorba, supa
Kuhinja Bosanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi pileća supa, recept za supu, supa s rezancima
Vrijeme pripreme 10 minutes mins
Vrijeme kuhanja 45 minutes mins
Ukupno vrijeme 55 minutes mins
Servings 4 porcije
Calories 120
- 1 pileći batak i karabatak ili komad bijelog mesa
- 1 manja mrkva
- 1 manji krompir
- 1 komad celera ili korijen peršuna
- 1/2 glavice crnog luka
- 1 kašika ulja ili komadić putera
- 1,2 l vode
- 1 šaka domaćih rezanaca
- So i biber po ukusu
- Svježi peršun za posipanje
U lonac dodaj ulje i kratko proprži komad piletine dok ne dobije blagu zlatnu boju.
Dodaj sitno sjeckano povrće (mrkvu, krompir, celer i luk) i kratko prodinstaj.
Ulij vodu i pusti da sve lagano kuha 30–40 minuta, dok meso ne omekša.
Izvadi meso, odvoji od kosti i vrati sitno narezano u supu.
Dodaj rezance i kuhaj još 5–7 minuta, dok ne omekšaju.
Posoli, pobiberi i pospi svježim peršunom.
- Za dodatnu aromu možeš dodati par zrna bibera i malo domaće sušene vegete.
- Ako koristiš domaće rezance, kuhaj ih kraće da ostanu blago čvrsti.