Go Back
Pileća supa sa rezancima - Recept

Pileća supa s rezancima

Isprintaj recept
Tradicionalna bosanska pileća supa – lagana, topla i hranjiva.
Vrsta jela čorba, supa
Kuhinja Bosanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi pileća supa, recept za supu, supa s rezancima
Vrijeme pripreme 10 minutes
Vrijeme kuhanja 45 minutes
Ukupno vrijeme 55 minutes
Servings 4 porcije
Calories 120

Sastojci

  • 1 pileći batak i karabatak ili komad bijelog mesa
  • 1 manja mrkva
  • 1 manji krompir
  • 1 komad celera ili korijen peršuna
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 1 kašika ulja ili komadić putera
  • 1,2 l vode
  • 1 šaka domaćih rezanaca
  • So i biber po ukusu
  • Svježi peršun za posipanje

Priprema

  • U lonac dodaj ulje i kratko proprži komad piletine dok ne dobije blagu zlatnu boju.
  • Dodaj sitno sjeckano povrće (mrkvu, krompir, celer i luk) i kratko prodinstaj.
  • Ulij vodu i pusti da sve lagano kuha 30–40 minuta, dok meso ne omekša.
  • Izvadi meso, odvoji od kosti i vrati sitno narezano u supu.
  • Dodaj rezance i kuhaj još 5–7 minuta, dok ne omekšaju.
  • Posoli, pobiberi i pospi svježim peršunom.

Napomene

  • Za dodatnu aromu možeš dodati par zrna bibera i malo domaće sušene vegete.
  • Ako koristiš domaće rezance, kuhaj ih kraće da ostanu blago čvrsti.