Go Back
Paša lokum - Recept

Paša lokum – recept

Isprintaj recept
Kremaste čokoladne rolnice sa kokos podlogom i šlagom – luksuzan, ali jednostavan desert koji se topi u ustima.
Vrsta jela desert, kolači
Kuhinja Balkanska kuhinja, turska kuhinja
Ključne riječi kokos desert, lokum rolnice, paša lokum, paša lokum recept
Vrijeme pripreme 20 minutes
Vrijeme kuhanja 30 minutes
Hlađenje 2 hours
Ukupno vrijeme 2 hours 30 minutes
Servings 10 komada
Calories 310

Sastojci

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 300 g šećera
  • 100 g putera
  • 60 g gustina
  • 120 g brašna
  • 4 velike kašike kakao praha
  • 1 vanilin šećer

Za podlogu:

  • 100 g kokosovog brašna

Za dekoraciju:

  • 200 ml slatkog vrhnja umutiti u šlag

Priprema

Priprema podloge

  • Veliki lim lagano premažite maslacem.
  • Ravnomjerno pospite kokosovo brašno preko cijele površine.

Priprema kreme

  • U šerpi zagrijte 750 ml mlijeka do vrenja.
  • Posebno pomiješajte 250 ml mlijeka sa brašnom, gustinom, kakaom, šećerom i vanilin šećerom.
  • Kada mlijeko prokuha, lagano dodajte smjesu uz stalno miješanje.
  • Kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne kao puding.

Dodavanje putera

  • U toplu kremu dodajte puter i miješajte dok se potpuno ne otopi i sjedini.

Sipanje kreme

  • Kremu ravnomjerno rasporedite preko kokos podloge u limu.
  • Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.

Priprema šlaga

  • Slatko vrhnje umutite u čvrstu smjesu.
  • Pažljivo ga premažite preko ohlađene kreme.

Rezanje i rolanje

  • Kada se desert potpuno ohladio, nožem izrežite pravokutnike (oko 10 komada).
  • Pomoću špatule savijte svaki dio u rolnicu – kao malu sarmicu.

Napomene

  • Krema mora biti dobro ohlađena prije rolanja – inače će se lomiti.
  • U fil možete dodati naribanu čokoladu, mljevene lješnjake ili malo nutele.
  • Desert je najukusniji nakon 2–3 sata hlađenja u frižideru.
  • Ako želite tanje rolnice, napravite više manjih pravougaonika.