Isprintaj recept
Kremaste čokoladne rolnice sa kokos podlogom i šlagom – luksuzan, ali jednostavan desert koji se topi u ustima.
Vrsta jela desert, kolači
Kuhinja Balkanska kuhinja, turska kuhinja
Ključne riječi kokos desert, lokum rolnice, paša lokum, paša lokum recept
Vrijeme pripreme 20 minutes mins
Vrijeme kuhanja 30 minutes mins
Hlađenje 2 hours hrs
Ukupno vrijeme 2 hours hrs 30 minutes mins
Servings 10 komada
Calories 310
Za kremu:
- 1 l mlijeka
- 300 g šećera
- 100 g putera
- 60 g gustina
- 120 g brašna
- 4 velike kašike kakao praha
- 1 vanilin šećer
Za dekoraciju:
- 200 ml slatkog vrhnja umutiti u šlag
Priprema kreme
U šerpi zagrijte 750 ml mlijeka do vrenja.
Posebno pomiješajte 250 ml mlijeka sa brašnom, gustinom, kakaom, šećerom i vanilin šećerom.
Kada mlijeko prokuha, lagano dodajte smjesu uz stalno miješanje.
Kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne kao puding.
Rezanje i rolanje
Kada se desert potpuno ohladio, nožem izrežite pravokutnike (oko 10 komada).
Pomoću špatule savijte svaki dio u rolnicu – kao malu sarmicu.
-
Krema mora biti dobro ohlađena prije rolanja – inače će se lomiti.
-
U fil možete dodati naribanu čokoladu, mljevene lješnjake ili malo nutele.
-
Desert je najukusniji nakon 2–3 sata hlađenja u frižideru.
-
Ako želite tanje rolnice, napravite više manjih pravougaonika.