Recept za hadžijski ćevap
Isprintaj recept
Tradicionalno jelo od mekanog junećeg mesa u bogatom sosu s lukom, začinima i kiselim vrhnjem. Savršen izbor za porodični ručak ili svečanu večeru.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, Bosanska kuhinja
Ključne riječi bosansko jelo, dinstano meso, hadžijski ćevap, meso u sosu, tradicionalni recept
Vrijeme pripreme 20 minutes mins
Vrijeme kuhanja 1 hour hr
Ukupno vrijeme 1 hour hr 20 minutes mins
Servings 4 osobe
Calories 350
- 500 g junećeg mesa but ili plećka
- 1 glavica crvenog luka
- 2 čehna bijelog luka
- 1 kašika maslaca
- 1 kašika brašna
- 200 ml mesne supe domaće ili od kocke
- 100 ml kiselog vrhnja
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica crvene paprike
- Malo svježeg peršuna za dekoraciju
- Ulje za prženje
Dodavanje brašna i začina
-
Možete koristiti i teletinu umjesto junetine za blaži okus.
-
Domaća mesna supa daje najbolji rezultat, ali i kocka može poslužiti u nuždi.
-
Ako želite gušći sos, dodajte još pola kašike brašna.
-
Idealno se slaže uz kiselu salatu ili pečenu papriku.