Go Back
Hadzijski cevap - Recept

Recept za hadžijski ćevap

Isprintaj recept
Tradicionalno jelo od mekanog junećeg mesa u bogatom sosu s lukom, začinima i kiselim vrhnjem. Savršen izbor za porodični ručak ili svečanu večeru.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, Bosanska kuhinja
Ključne riječi bosansko jelo, dinstano meso, hadžijski ćevap, meso u sosu, tradicionalni recept
Vrijeme pripreme 20 minutes
Vrijeme kuhanja 1 hour
Ukupno vrijeme 1 hour 20 minutes
Servings 4 osobe
Calories 350

Potrebna oprema

  • Tava ili šerpa s poklopcem
  • Daska za sječenje
  • Kašika za miješanje

Sastojci

  • 500 g junećeg mesa but ili plećka
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1 kašika maslaca
  • 1 kašika brašna
  • 200 ml mesne supe domaće ili od kocke
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica crvene paprike
  • Malo svježeg peršuna za dekoraciju
  • Ulje za prženje

Priprema

Priprema mesa

  • Isijecite meso na sitne komade i začinite ga solju i biberom.

Dinstanje luka

  • Sitno nasjeckajte crveni i bijeli luk, pa ih pržite na maslacu dok ne postanu staklasti.

Prženje mesa

  • Dodajte meso i pržite ga dok ne porumeni sa svih strana.

Dodavanje brašna i začina

  • Pospite brašnom i paprikom, dobro promiješajte, zatim postepeno dodajte supu.

Krčkanje jela

  • Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 45–60 minuta, dok meso ne omekša i sos ne postane gust.

Finalni dodaci

  • Dodajte kiselo vrhnje, promiješajte i pustite da se prožmu svi okusi.

Serviranje

  • Pospite peršunom i poslužite uz somun, domaći hljeb ili kuhani krompir.

Napomene

  • Možete koristiti i teletinu umjesto junetine za blaži okus.
  • Domaća mesna supa daje najbolji rezultat, ali i kocka može poslužiti u nuždi.
  • Ako želite gušći sos, dodajte još pola kašike brašna.
  • Idealno se slaže uz kiselu salatu ili pečenu papriku.