Cheesecake u čaši – recept za brzi desert
Cheesecake u čaši je idealan desert kada želiš nešto brzo, lagano i lijepo za serviranje. Ne zahtijeva pečenje, priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je kremast, osvježavajući i pun voćnog ukusa. Posebno je praktičan za goste – može se napraviti unaprijed, servirati pojedinačno i izgleda vrlo efektno na trpezi.

Cheesecake u čaši – recept
Potrebna oprema
- 6 staklenih čaša
- Mikser
- Manja šerpa
- Posuda za miješanje
Sastojci
Za kremu:
- 200 ml šlaga vrhnje za šlag
- 400 g milerama
- 200 g bijele čokolade
- 50 g šećera
- 1 kesica želatina
Za voćni sloj:
- 400 g bobičastog voća svježe ili zamrznuto
- 1 kašika šećera po ukusu
Za podlogu:
- 10 Petit beurre keksa samljevenih
- Po želji: 1 kašika otopljenog maslaca
Priprema
Priprema kreme
- Umutiti šlag dok ne postane čvrst.
- Dodati mileram i lagano sjediniti.
- Bijelu čokoladu otopiti na pari ili u mikrovalnoj i malo prohladiti.
- Umiješati čokoladu u kremu i dodati šećer. Sve lagano promiješati.
Priprema voćnog sloja
- U šerpici pomiješati bobičasto voće, šećer i želatin.
- Lagano zagrijavati dok se šećer ne otopi i želatin aktivira (ne mora da prokuha).
- Po želji izgnječiti dio voća za gušći sos.
Priprema podloge
- Kekse samljeti i rasporediti na dno čaša.
- Po želji umiješati malo maslaca da se bolje povežu.
Sastavljanje cheesecakea
- Na keks sipati sloj kreme.
- Preko toga dodati sloj voća.
- Ponoviti dok se ne napune čaše.
- Ostaviti u frižideru najmanje 1 sat da se stegne.
Napomene
- Umjesto Petit keksa može se koristiti Plazma, Digestive ili Lotus keksi.
- Ako želite laganiji desert, koristite voće bez dodavanja šećera.
- Dodavanje malo limunovog soka u kremu daje svježiji i blaži okus.
- Desert je idealan za serviranje u malim teglama — izgleda estetski i lako se prenosi.
Poledajte i ove recepte:
Tiramisu u čaši – Recept
Kinder torta – Recept za ljubitelje čokolade
Rafaelo torta – recept za tortu
Česta pitanja o Cheesecake u čaši
Može — samo koristite gušće voće ili dodajte kašiku gustina u voćni sloj. Krema će i bez želatina ostati dovoljno čvrsta zahvaljujući mileramu i čokoladi.
Najbolje su maline, borovnice i kupine. Možete koristiti i jagode, ali ih je preporučljivo kratko prokuhati da puste sok.
Apsolutno. Najbolji je kada odstoji nekoliko sati u frižideru, pa ga slobodno pripremite i dan ranije.
Može, ali tada krema neće biti bijela i biće nešto manje slatka. Bijela čokolada daje najfiniju teksturu i blagu slatkoću.
Koristite grčki jogurt umjesto milerama, eritritol umjesto šećera, a kao podlogu zobene pahuljice umjesto keksa.
