Go Back
Cheesecake u čaši – recept sa voćem

Cheesecake u čaši – recept

Isprintaj recept
Ovaj cheesecake u čaši pravi se za samo 10 minuta, bez pečenja i s jednostavnim sastojcima. Kremast, lagano sladak i obogaćen voćem, odličan je desert za brzu pripremu
Vrsta jela desert
Kuhinja internacionalna kuhinja
Ključne riječi brzi desert, cheesecake u čaši, desert u čaši, voćni cheesecake
Vrijeme pripreme 15 minutes
Hlađenje 15 minutes
Ukupno vrijeme 30 minutes
Servings 6 čaša
Calories 320

Potrebna oprema

  • 6 staklenih čaša
  • Mikser
  • Manja šerpa
  • Posuda za miješanje

Sastojci

Za kremu:

  • 200 ml šlaga vrhnje za šlag
  • 400 g milerama
  • 200 g bijele čokolade
  • 50 g šećera
  • 1 kesica želatina

Za voćni sloj:

  • 400 g bobičastog voća svježe ili zamrznuto
  • 1 kašika šećera po ukusu

Za podlogu:

  • 10 Petit beurre keksa samljevenih
  • Po želji: 1 kašika otopljenog maslaca

Priprema

Priprema kreme

  • Umutiti šlag dok ne postane čvrst.
  • Dodati mileram i lagano sjediniti.
  • Bijelu čokoladu otopiti na pari ili u mikrovalnoj i malo prohladiti.
  • Umiješati čokoladu u kremu i dodati šećer. Sve lagano promiješati.

Priprema voćnog sloja

  • U šerpici pomiješati bobičasto voće, šećer i želatin.
  • Lagano zagrijavati dok se šećer ne otopi i želatin aktivira (ne mora da prokuha).
  • Po želji izgnječiti dio voća za gušći sos.

Priprema podloge

  • Kekse samljeti i rasporediti na dno čaša.
  • Po želji umiješati malo maslaca da se bolje povežu.

Sastavljanje cheesecakea

  • Na keks sipati sloj kreme.
  • Preko toga dodati sloj voća.
  • Ponoviti dok se ne napune čaše.
  • Ostaviti u frižideru najmanje 1 sat da se stegne.

Napomene

  • Umjesto Petit keksa može se koristiti Plazma, Digestive ili Lotus keksi.
  • Ako želite laganiji desert, koristite voće bez dodavanja šećera.
  • Dodavanje malo limunovog soka u kremu daje svježiji i blaži okus.
  • Desert je idealan za serviranje u malim teglama — izgleda estetski i lako se prenosi.