Vanilija je jedan od najpopularnijih i najcjenjenijih začina na svijetu, poznata po svom bogatom, slatkom i toplom mirisu. Dobija se iz plodova orhideje vanilije, koja potiče iz tropskih regija, a njeni plodovi su odavno postali nezamjenjiv sastojak u pripremi kolača, sladoleda, krema i mnogih drugih slatkiša.
Osnovne informacije:
Vanilija (Vanilla planifolia) je tropska orhideja koja raste u područjima poput Meksika, Madagaskara i drugih tropskih regija. Da bi se dobio pravi vanilijin ekstrakt, plodovi orhideje se beru nezreli, a zatim se podvrgavaju procesima fermentacije i sušenja. Vanilija je bogata esencijalnim uljima koja joj daju prepoznatljiv miris, a uz to sadrži vitamine B skupine, kalcijum i magnezijum. Prava vanilija je skuplja i aromatičnija od sintetičkih zamjena, poput vanilin šećera.
Upotreba u kuhinji:
Vanilija se koristi na brojne načine u kuhinji, a najčešće se koristi u pripremi kolača, kremova, pudinga, sladoleda, čokolada i pića poput kafe ili koktela. Vanilijin prah ili ekstrakt se dodaju u receptima za kolače, biskvite, tortu ili čak u tijesto za palačinke i vafle. Možete koristiti i vaniliju u pripremi voćnih salata ili za aromatiziranje jogurta i smoothieja. Njezina bogata aroma čini je ključnim sastojkom u mnogim slatkim jelima i desertima.
Čuvanje i skladištenje:
Pravi vanilijin ekstrakt treba čuvati u tamnoj bočici na hladnom i suvom mjestu, daleko od direktne sunčeve svjetlosti, kako bi se očuvala njegova intenzivna aroma. Sušene vanilije (mahune) treba držati u hermetički zatvorenoj posudi, tako da ne izgube svoju mirisnu kvalitetu. Vaniliju u prahu ili vanilin šećer najbolje je koristiti u roku od nekoliko meseci, jer njihov miris može vremenom slabiti.
Zanimljivosti:
Vanilija je jedno od najskupljih začina na svijetu, zbog složenog procesa berbe i obrade. U prošlosti je bila toliko cenjena da su je u Meksiku čak koristili kao valutu. Vanilija je, pored svog bogatog mirisa, poznata po svojim ljekovitim svojstvima, jer se vjeruje da ima umirujući učinak na nervni sistem i može poboljšati raspoloženje. Zanimljivo je da pravi vanilijin ekstrakt ima dugi rok trajanja i može trajati godinama ako se pravilno skladišti.
Praktični savjet:
Kako biste maksimalno iskoristili okus vanilije, koristite pravi vanilijin ekstrakt umjesto sintetičkog vanilin šećera za bogatiji i prirodniji okus. Ako koristite sušene mahune vanilije, iskoristite sjemenke unutar njih za pripremu jela, a vanilijinu koru možete staviti u šećer ili mlijeko kako biste obogatili njihov okus.