Krastavac je jedno od najomiljenijih povrća koje se koristi širom svijeta. Poznat po svom blagom ukusu i sočnoj teksturi, ovaj plod pripada porodici bundeva i najčešće se konzumira svjež, iako se može koristiti i za pripremu raznih jela. Sa svojih 95% vode, krastavac je pravi osvežavajući dodatak svakom obroku.
Osnovne informacije:
Krastavac (Cucumis sativus) potiče iz Indije, a danas je prisutan u gotovo svim dijelovima svijeta. Postoje različite vrste krastavaca, ali najčešće se koriste zelene vrste sa tankom kožom, dok se plodovi veći i sa debljom kožom koriste za pravljenje kiselih krastavaca. Krastavac je bogat vitaminima C i K, kao i minerala kao što su kalijum i magnezijum, čineći ga izuzetno zdravim za ljudski organizam.
Upotreba u kuhinji:
Krastavac je svestran u kuhinji i koristi se na mnogo načina. Može se jesti sirov u salatama, sendvičima ili čak kao ukras uz razna jela. Takođe, koristi se za pripremu hladnih juha, kao što je popularna gazpacho supa. U mnogim kulturama, krastavac se kiseli, što im daje poseban ukus i produžava rok trajanja. Slično tome, mogu se koristiti i u marinadama i začinima.
Čuvanje i skladištenje:
Krastavci se najbolje čuvaju u frižideru, u plastičnoj vrećici ili kutiji za povrće, gdje mogu ostati svježi do tjedan dana. Ako ih želite kiseliti, najbolji način je da ih stavite u staklenke s octom, vodom i začinima, što može produžiti njihov rok trajanja na nekoliko mjeseci. U suprotnom, izbjegavajte ih čuvati u suvim ili previše toplim uvjetima, jer mogu brzo izgubiti svoju svježinu.
Zanimljivosti:
Krastavci su jedan od najstarijih kultiviranih plodova, s povijestima uzgoja starim više od 3.000 godina. U starom Egiptu, krastavac je bio omiljena hrana među faraonima i korišten je i kao lijek za razne bolesti. Zanimljivo je da je krastavac jedno od rijetkih povrća koje se može koristiti i za njegu kože – zbog svog hidratantnog svojstva, često se koristi u kremama, maskama za lice i losionima.
Praktični savjet:
Kako biste osigurali maksimalnu svježinu i teksturu krastavaca, uvijek ih operite i oljuštite neposredno prije upotrebe. Ako želite da budu još hrskaviji, stavite ih u hladnu vodu na nekoliko minuta prije nego što ih iseckate. Takođe, ako želite da odstranite višak sjemenki, jednostavno ih izvadite žličicom.