Home » Luk – temelj bosanske kuhinje
Namirnice

Luk – temelj bosanske kuhinje

Luk

Luk  je jedna od najvažnijih i najčešće korištenih namirnica u bosanskoj kuhinji. Njegov intenzivan miris i okus čine ga osnovom za mnoga tradicionalna jela. Osim što poboljšava aromu jela, luk ima i brojne zdravstvene koristi zahvaljujući svojim antibakterijskim i antioksidativnim svojstvima.

Luk – Osnovne informacije

  • Porodica: Amaryllidaceae (zvanikovke)
  • Poreklo: Srednja Azija
  • Nutritivna vrijednost (na 100 g):
    • Kalorije: 40 kcal
    • Ugljikohidrati: 9 g
    • Proteini: 1,1 g
    • Masti: 0,1 g
    • Vlakna: 1,7 g
    • Vitamini i minerali: Vitamin C, B6, folna kiselina, kalij, sumporni spojevi
  • Vrste luka: crveni, bijeli, žuti, mladi luk, ljubičasti, ljutika

Upotreba u kuhinji

Luk je temelj gotovo svakog kuhanog jela u bosanskoj kuhinji. Može se koristiti sirov, pržen, pečen, kuhan ili kao začin. Evo nekoliko glavnih načina njegove upotrebe:

  • Sirov – u salatama, uz roštilj, kao dodatak jelima
  • Dinstani – osnova za variva, čorbe i sosove
  • Pečeni – kao prilog jelima
  • Karamelizirani – za bogat, sladak okus u jelima
  • U turšiji – koristi se kao zimnica
  Šljiva - Osnova za pekmez i razne kolače

Čuvanje i skladištenje

Najbolje se čuva na hladnom, suhom i tamnom mjestu, s dobrom cirkulacijom zraka. Idealna temperatura za skladištenje je između 4 i 10°C. Ne preporučuje se držanje luka u frižideru jer može omekšati i izgubiti svoju čvrstu teksturu. Mladi luk se može čuvati u frižideru, ali treba ga konzumirati u roku od nekoliko dana.

Zanimljivosti

  • Korištenje luka zabilježeno je još u starom Egiptu kao hrana za radnike koji su gradili piramide.
  • Tokom srednjeg vijeka vjerovalo se da se lukom štiti od kuge i zlih duhova.
  • Crveni luk sadrži više antioksidansa od bijelog i žutog luka.
  • Može izazvati suze prilikom sjeckanja zbog oslobađanja sumpornih spojeva.

Praktični savjet

Ako želite izbjeći suze prilikom sjeckanja luka, stavite ga u frižider 15 minuta prije rezanja ili koristite oštar nož kako biste smanjili ispuštanje iritantnih plinova.

  Krastavac – svježina u svakom zalogaju