Luk je jedna od najvažnijih i najčešće korištenih namirnica u bosanskoj kuhinji. Njegov intenzivan miris i okus čine ga osnovom za mnoga tradicionalna jela. Osim što poboljšava aromu jela, luk ima i brojne zdravstvene koristi zahvaljujući svojim antibakterijskim i antioksidativnim svojstvima.
Luk – Osnovne informacije
- Porodica: Amaryllidaceae (zvanikovke)
- Poreklo: Srednja Azija
- Nutritivna vrijednost (na 100 g):
- Kalorije: 40 kcal
- Ugljikohidrati: 9 g
- Proteini: 1,1 g
- Masti: 0,1 g
- Vlakna: 1,7 g
- Vitamini i minerali: Vitamin C, B6, folna kiselina, kalij, sumporni spojevi
- Vrste luka: crveni, bijeli, žuti, mladi luk, ljubičasti, ljutika
Upotreba u kuhinji
Luk je temelj gotovo svakog kuhanog jela u bosanskoj kuhinji. Može se koristiti sirov, pržen, pečen, kuhan ili kao začin. Evo nekoliko glavnih načina njegove upotrebe:
- Sirov – u salatama, uz roštilj, kao dodatak jelima
- Dinstani – osnova za variva, čorbe i sosove
- Pečeni – kao prilog jelima
- Karamelizirani – za bogat, sladak okus u jelima
- U turšiji – koristi se kao zimnica
Čuvanje i skladištenje
Najbolje se čuva na hladnom, suhom i tamnom mjestu, s dobrom cirkulacijom zraka. Idealna temperatura za skladištenje je između 4 i 10°C. Ne preporučuje se držanje luka u frižideru jer može omekšati i izgubiti svoju čvrstu teksturu. Mladi luk se može čuvati u frižideru, ali treba ga konzumirati u roku od nekoliko dana.
Zanimljivosti
- Korištenje luka zabilježeno je još u starom Egiptu kao hrana za radnike koji su gradili piramide.
- Tokom srednjeg vijeka vjerovalo se da se lukom štiti od kuge i zlih duhova.
- Crveni luk sadrži više antioksidansa od bijelog i žutog luka.
- Može izazvati suze prilikom sjeckanja zbog oslobađanja sumpornih spojeva.
Praktični savjet
Ako želite izbjeći suze prilikom sjeckanja luka, stavite ga u frižider 15 minuta prije rezanja ili koristite oštar nož kako biste smanjili ispuštanje iritantnih plinova.