Pekmez od jabuka je jedan od najstarijih i najzdravijih načina konzerviranja voća, pripreman generacijama u bosanskim domaćinstvima. Ovaj recept ne sadrži konzervanse ni dodatne želatine, a rezultat je gust, aromatičan i prirodno sladak pekmez koji možete koristiti kao namaz, dodatak kolačima ili čak kao zaslađivač u drugim jelima.
Sastojci:
- 3 kg jabuka (po mogućnosti kiselkastih sorti poput divljih jabuka ili ajdareda)
- 500 g šećera (ili po ukusu)
- 1 limun (sok i korica)
- 1 kašičica cimeta (opciono)
- 200 ml vode
Koraci pripreme:
- Priprema jabuka – Operite jabuke, ogulite ih i isjecite na manje komade, odstranjujući sjemenke.
- Kuhanje jabuka – Stavite jabuke u široku šerpu, dodajte vodu i kuhajte na laganoj vatri dok potpuno ne omekšaju.
- Pasiranje – Kada jabuke omekšaju, propasirajte ih kroz sito ili ih izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dodavanje šećera i začina – Dodajte šećer, sok i narendanu koricu limuna te cimet, ako ga koristite. Dobro promiješajte.
- Kuhanje pekmeza – Nastavite kuhati na blagoj vatri, povremeno miješajući, dok se pekmez ne zgusne i dobije bogatu boju. Ovaj proces može trajati 1,5 do 2 sata.
- Test gustine – Kapnite malo pekmeza na hladan tanjir – ako se ne razlijeva i ostaje gust, gotov je.
- Punjenje tegli – Vrući pekmez sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Savjeti za savršen pekmez od jabuka
- Koristite kombinaciju kiselih i slatkih jabuka za bogatiji okus.
- Ne dodajte previše vode, jer jabuke same sadrže dovoljno soka.
- Za gušći pekmez produžite vrijeme kuhanja umjesto da dodajete želatinu ili pektin.
- Ako želite intenzivniju aromu, dodajte klinčić ili muškatni oraščić.
Zanimljivost o jabukama
Jabuke su bogate vlaknima i antioksidansima, a prema narodnim vjerovanjima, redovna konzumacija jabuka doprinosi zdravlju srca i dugovječnosti. U Bosni su se jabuke često sušile ili konzervirale kako bi bile dostupne tokom cijele godine.
Pekmez od jabuka je jednostavan, zdrav i ukusan način da sačuvate ovo voće i uživate u njegovom bogatom ukusu tokom cijele godine. Ovaj starinski recept donosi toplinu i miris djetinjstva, a njegova priprema je pravo zadovoljstvo za sve ljubitelje domaće zimnice.
Još o zimnici:
Slatko od dunja: Starinski recept