Slatko od trešanja je nezaobilazan dio bosanske zimnice, poznato po svom bogatom ukusu i predivnoj crvenoj boji. Ovaj tradicionalni recept omogućava vam da sačuvate sočnost i aromu trešanja tokom cijele godine. Napravljeno bez konzervansa, ovo slatko je ekstra dodatak svakom doručku ili poslastici.
Sastojci:
- 1 kg trešanja (po mogućnosti tamnijih sorti)
- 1 kg šećera
- 500 ml vode
- 1 limun (sok i korica)
- 1 vanilin šećer (po želji)
- 5-6 listova višnje (za intenzivniji miris, opcionalno)
Koraci pripreme:
- Priprema trešanja – Operite trešnje i pažljivo ih očistite od peteljki i košpica, pazeći da ostanu cijele.
- Priprema sirupa – U šerpi pomiješajte šećer i vodu te kuhajte na umjerenoj vatri dok ne dobijete gust sirup.
- Dodavanje trešanja – Ubacite trešnje u sirup i kuhajte na laganoj vatri, povremeno protresajući šerpu umjesto miješanja kašikom.
- Dodavanje limuna i vanilin šećera – Pred kraj kuhanja dodajte sok i narendanu koricu limuna, kao i vanilin šećer za dodatnu aromu.
- Test gustine – Stavite malo sirupa na hladan tanjir – ako se ne razliva, slatko je spremno.
- Punjenje tegli – Vruće slatko sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite i ostavite da se hladi prekriveno krpom.
Savjeti za savršeno slatko od trešanja
- Koristite tamnije sorte trešanja jer daju intenzivniju boju i bogatiji ukus.
- Ako želite da trešnje ostanu cijele, nemojte ih predugo kuhati.
- Listovi višnje dodaju posebnu aromu i pojačavaju miris slatkog.
- Nemojte miješati kašikom, već lagano protresajte šerpu kako bi voće ostalo netaknuto.
Zanimljivost o trešnjama
Trešnje su bogate antioksidansima i vitaminima, a često se koriste u narodnoj medicini za smanjenje upala i poboljšanje sna. U prošlosti su se trešnje smatrale simbolom sreće i blagostanja.
Slatko od trešanja je jednostavan i ukusan način da sačuvate okus ljeta u tegli. Ovaj tradicionalni recept iz bosanske zimnice donosi vam autentičan domaći užitak koji možete dijeliti s porodicom i prijateljima.
Još o zimnici:
Slatko od dunja: Starinski recept
Slatko od šljiva: Domaći recept