Home » Slatko od dunja: Starinski recept iz bosanske kuhinje
Bosanska zimnica

Slatko od dunja: Starinski recept iz bosanske kuhinje

Slatko od dunja

Slatko od dunja je pravi dragulj tradicionalne bosanske kuhinje. Njegov prepoznatljiv miris i bogata tekstura čine ga nezaobilaznim u zimnici. Ovaj starinski recept omogućava vam da napravite domaće slatko koje će vas podsjetiti na mirise i ukuse djetinjstva.

Sastojci:

  • 1 kg dunja
  • 1 kg šećera
  • 500 ml vode
  • 1 limun (sok i korica)
  • 1 vanilin šećer (po želji)
  • 5-6 oraha (po želji, za dodatnu aromu)

Koraci pripreme:

  1. Priprema dunja – Operite dunje, ogulite ih i očistite od sjemenki, a zatim ih isijecite na tanke kriške ili kockice.
  2. Priprema sirupa – U širokoj šerpi pomiješajte šećer i vodu, pa kuhajte na srednjoj vatri dok ne dobijete gust sirup.
  3. Dodavanje dunja – Ubacite pripremljene dunje u sirup i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju i poprime prepoznatljivu zlatno-crvenkastu boju.
  4. Dodavanje limuna i vanilin šećera – Pred kraj kuhanja dodajte sok i koricu limuna, a po želji i vanilin šećer za dodatnu aromu.
  5. Test gustine – Stavite malo slatkog na tanjir i sačekajte da se ohladi. Ako se sirup ne razliva, slatko je spremno.
  6. Punjenje tegli – Vruće slatko sipajte u sterilisane tegle, zatvorite ih i ostavite da se polako hlade prekrivene krpom.

Savjeti za savršeno slatko od dunja

  • Birajte zrele, ali čvrste dunje kako bi komadići ostali u lijepom obliku.
  • Ako želite intenzivniju boju, dunje možete kratko prokuhati u vodi s limunom prije nego ih dodate u sirup.
  • Dodavanje oraha daje posebnu aromu i dodatnu teksturu slatkom.
  • Nikada nemojte miješati slatko kašikom, već lagano protresajte šerpu kako bi dunje ostale cijele.

Zanimljivost o dunjama

Dunja je poznata po svojim ljekovitim svojstvima – bogata je vlaknima, vitaminima i antioksidansima, a njen miris ima umirujući efekat. Nekada su je ljudi držali u ormarima da bi odjeći dala poseban miris.

Slatko od dunja je jedan od klasika bosanske zimnice. Pripremljeno na starinski način, bez konzervansa, zadržaće prepoznatljiv miris i ukus koji će vas vratiti u djetinjstvo. Uživajte u domaćoj tradiciji!

Još o zimnici:

Slatko od šljiva: Domaći recept

Kako se kisele paprike