Slatko od dunja je pravi dragulj tradicionalne bosanske kuhinje. Njegov prepoznatljiv miris i bogata tekstura čine ga nezaobilaznim u zimnici. Ovaj starinski recept omogućava vam da napravite domaće slatko koje će vas podsjetiti na mirise i ukuse djetinjstva.
Sastojci:
- 1 kg dunja
- 1 kg šećera
- 500 ml vode
- 1 limun (sok i korica)
- 1 vanilin šećer (po želji)
- 5-6 oraha (po želji, za dodatnu aromu)
Koraci pripreme:
- Priprema dunja – Operite dunje, ogulite ih i očistite od sjemenki, a zatim ih isijecite na tanke kriške ili kockice.
- Priprema sirupa – U širokoj šerpi pomiješajte šećer i vodu, pa kuhajte na srednjoj vatri dok ne dobijete gust sirup.
- Dodavanje dunja – Ubacite pripremljene dunje u sirup i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju i poprime prepoznatljivu zlatno-crvenkastu boju.
- Dodavanje limuna i vanilin šećera – Pred kraj kuhanja dodajte sok i koricu limuna, a po želji i vanilin šećer za dodatnu aromu.
- Test gustine – Stavite malo slatkog na tanjir i sačekajte da se ohladi. Ako se sirup ne razliva, slatko je spremno.
- Punjenje tegli – Vruće slatko sipajte u sterilisane tegle, zatvorite ih i ostavite da se polako hlade prekrivene krpom.
Savjeti za savršeno slatko od dunja
- Birajte zrele, ali čvrste dunje kako bi komadići ostali u lijepom obliku.
- Ako želite intenzivniju boju, dunje možete kratko prokuhati u vodi s limunom prije nego ih dodate u sirup.
- Dodavanje oraha daje posebnu aromu i dodatnu teksturu slatkom.
- Nikada nemojte miješati slatko kašikom, već lagano protresajte šerpu kako bi dunje ostale cijele.
Zanimljivost o dunjama
Dunja je poznata po svojim ljekovitim svojstvima – bogata je vlaknima, vitaminima i antioksidansima, a njen miris ima umirujući efekat. Nekada su je ljudi držali u ormarima da bi odjeći dala poseban miris.
Slatko od dunja je jedan od klasika bosanske zimnice. Pripremljeno na starinski način, bez konzervansa, zadržaće prepoznatljiv miris i ukus koji će vas vratiti u djetinjstvo. Uživajte u domaćoj tradiciji!