Recept za đuveč: Ukusno jelo sa piletinom i povrćem
Đuveč je jedno od najpraktičnijih i najukusnijih jela koje možeš pripremiti – sočna piletina, povrće i riža zajedno se peku u jednoj tepsiji, a rezultat je savršeno mekano, aromatično i bogato jelo koje vole svi. Idealan je za porodični ručak jer ne zahtijeva puno truda, a daje maksimalan ukus.

Recept za đuveč:
Tradicionalni đuveč s piletinom, povrćem i rižom, pečen u jednoj tepsiji. Sočno, mirisno i lagano jelo idealno za svakodnevni ručak.
Sastojci
Glavni sastojci:
- 500 g pilećeg mesa batak, karabatak ili bijelo meso
- 1 šolja riže 200 g
- 1 glavica crnog luka
- 1 čehno bijelog luka
- 2 mrkve
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 2 paradajza ili 200 ml paradajz-sosa
- 100 g graška
- 3 kašike ulja
Začini:
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 1 kašičica mljevene crvene paprike
- ½ kašičice origana ili timijana po želji
Tečnost:
- 500 ml pilećeg temeljca ili vode
Priprema
Priprema sastojaka
- Piletinu isjeći na manje komade.
- Luk i bijeli luk sitno nasjeckati.
- Mrkvu isjeći na kolutiće, paprike na trakice.
- Paradajz oguliti (kratko potopiti u vrelu vodu), pa sitno isjeckati.
Dinstanje mesa i povrća
- U tavi zagrijati ulje.
- Dodati luk, bijeli luk i mrkvu, pa kratko dinstati.
- Ubaciti piletinu i pržiti dok ne porumeni sa svih strana.
- Dodati paprike, paradajz i grašak.
- Začiniti solju, biberom, crvenom paprikom i origanom.
Dodavanje riže i tečnosti
- Rižu oprati pod hladnom vodom.
- Dodati je u tavu i sve lagano promiješati.
- Uliti temeljac ili vodu.
Pečenje
- Smjesu prebaciti u vatrostalnu posudu ili pleh.
- Peći na 200°C oko 30–40 minuta, dok riža upije tečnost i piletina omekša.
Posluživanje
- Servirati toplo, uz domaći hljeb, sezonsku salatu ili kiselo mlijeko.
Napomene
- Rižu uvijek isperi da ukloniš višak skroba – đuveč će biti rastresitiji.
- Ako želiš da jelo bude sočnije, dodaj još 100–150 ml tečnosti pred kraj pečenja.
- Tikvice, kukuruz, pa čak i krompir mogu se dodati za bogatiji okus.
- Đuveč je još bolji sutradan jer se ukusi savršeno povežu.
- Verzija s batacima i karabatacima je sočnija od bijelog mesa.
Pročitajte i ove recepte:
Recept za mantije
Recept za goveđi gulaš
Pileći paprikaš – recept i savjeti za pripremu
Česta pitanja o đuveču
Koju vrstu riže je najbolje koristiti za đuveč?
Najbolje je koristiti dugozrnu rižu jer ostaje rastresita i ne lijepi se.
Mogu li napraviti đuveč bez mesa?
Da — možeš dodati više povrća (tikvice, patlidžan, krompir, kukuruz) za odličan posni đuveč.
Zašto riža nekad ostane tvrda?
To se dešava ako nije bilo dovoljno tečnosti. Dodaj još 100–150 ml temeljca i produži pečenje 10 minuta.
Može li se koristiti smrznuto povrće?
Može, posebno grašak i paprika. Nema potrebe za odmrzavanjem.
Da li se ovo jelo može pripremiti unaprijed?
Može — pripremi sve i zapeci pred samo posluživanje. Odlično podnosi podgrijavanje.
